Jeb Bush asettui tukemaan Ted Cruzia republikaanien presidenttiehdokkaaksi

Bush valitsi jäljellä olevista tarjokkaista sen, jolla uskoo olevan mahdollisuuksia Hillary Clintonin päihittämiseen varsinaisissa vaaleissa.

Ulkomaat
Jeb Bush hieroo mietteliäänä otsaansa.
Jeb BushErik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokaskisasta luopunut Jeb Bush on asettanut tukemaan Ted Cruzin ehdokkuutta.

– Ted on johdonmukainen ja periaatteita kunnioittava konservatiivi, joka on osoittanut kykenevänsä vetoamaan äänestäjiin ja voittamaan esivaaleja, Bush sanoi.

Hänen mukaansa republikaanien on yhdistettävä rivinsä, tai puolue kärsii presidentinvaaleissa väistämättä tappion. Donald Trumpista ei ole yhdistäjäksi, Bush sanoo.

– Maamme ja puolueemme nimissä meidän on vältettävä jakautumista ja tyylittömyyttä, jota Donald Trump on tuonut politiikkaan. Muuten menetämme aivan varmasti mahdollisuutemme päihittää demokraattien ehdokas, joka todennäköisimmin on Hillary Clinton.

Cruz ja Kasich voivat vielä estää Trumpin suoran valinnan

Kasich kädet ylhäällä puhujapöntössä, taustalla vaimo ja kaksi tytärtä.
Ohion kuvernööri John Kasich.David Maxwell / EPA

Bush väistyi presidenttikisasta viime kuussa huonosti sujuneiden esivaalien jälkeen.

Cruz on kilpailun kakkonen, mutta Trumpilla on yhä suuri etumatka. Tiistain kolmissa esivaaleissa Trump voitti kahdessa ja Cruz yhdessä osavaltiossa.

Kolmantena ehdokkuuden tavoittelua jatkaa enää John Kasich, jolla on tukenaan vain yksi esivaalivoitto, viikko sitten kotiosavaltiossaan Ohiossa.

Kasich ja Cruz voivat käytännössä korkeintaan estää Trumpia saamasta puoluekokoukseen enemmistön, jolla hän saisi ehdokkuuden suoralta kädeltä. Jos torppaus onnistuu, se on ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, eivätkä kisan säännötkään siinä tapauksessa ole aivan selvät.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset