Terrorismitutkija: Isisin toimintatavat Euroopassa vielä osin mysteeri

Suomalainen terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta arvioi, että Isis on terroristijärjestönä samankaltainen kuin al-Qaida eli organisaationa löyhä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, toteuttivatko Belgiassa olevat terroristit Brysselin pommi-iskut itsenäisesti vai tuliko käsky keskusjohdolta.

Brysselin iskut
Rikospaikkatutkijoita Maelbeekin metroaseman ulkopuolella tiistaina
Brysselin tiistaisten terrori-iskujen tutkinta on vielä pahasti kesken.Yoan Valat / EPA

Tiistain terrori-iskujen tutkimuksien tuloksia pitää vielä odottaa, joten tutkija on varovainen arvioissaan.

– Euroopan suhteen ei ole vielä kovin tarkkaa kuvaa siitä, kuinka itsenäisiä terroristisolut ovat. Isis on kiinnostunut tekemään iskuja varsinaisen alueensa ulkopuolella, mutta Euroopan suhteen on vielä epäselvää, missä määrin puhutaan yksittäisistä, pienistä ryhmistä tai henkilöistä, jotka inspiroituvat toimimaan Isisin tavoitteiden mukaan. Vai onko toiminta johdettua, sanoo terrorismitutkija Leena Malkki.

Kaikki Isisin nimissä toimivat – esimerkiksi sosiaalisessa mediassa järjestön ideologiaa puolustavat henkilöt – eivät ole organisaatioon kytköksissä.

Huolestuttavan tehokas Isis

Keskiviikkona Belgian viranomaiset nimesivät kaksi Brysselin tiistaisten iskujen tekijöistä. Miehet kytkeytyvät viime perjantaina Brysselissä pidätettyyn Salah Abdeslamiin, joka osallistui Pariisin viime marraskuisiin terrori-iskuihin.

Jos Pariisin ja Brysselin iskut todella liittyvät toisiinsa, Isisin toimintakyky Euroopassa vaikuttaa aiempaa huolestuttavammalta.

– Euroopassa on ollut ja on yhä useita jihadisti-terroristiverkostoja, mutta käsittääkseni mikään niistä ei ole kyennyt toteuttamaan kahta ison mittaluokan iskua. Nyt näyttäisi siltä, että Eurooppaan on onnistuttu perustamaan laajempi ja kestävämpi terroristiverkosto. Sellaista ei ole pitkään aikaan Euroopassa nähty, kun kiristyneet terrorismin vastaiset toimet ovat vaikeuttaneet järjestäytynyttä terrorismia, arvioi Malkki.

Leena Malkki
Terrorismitutkija Leena MalkkiYle

Isisin riveissä katsotaan olevan sekä Lähi-idässä järjestön riveissä taistelleita että Euroopassa pysyneitä aatteen kannattajia. Malkin mukaan arviot määristä liikkuvat haitarilla kymmeniä tai satoja.

– On heitä, jotka ovat käyneet konfliktialueella taistelemassa, mutta moniko heistä on palannut omin päin ja moniko on lähetetty takaisin, sitä ei tiedetä. Lisäksi meillä on Euroopassa varmasti sellaisia henkilöitä, joilla on ollut kiinnostusta Isisiä kohtaan ja jotka eivät ole koskaan Syyriaan tai Irakiin lähteneet.

Voidaanko terrorismia poliisin toimin ehkäistä?

Organisaation löyhyys vaikeuttaa turvallisuusviranomaisten tutkintaa. Iskujen ehkäiseminen on vaikeaa, kun niitä voidaan tehdä suljettujen tilojen lisäksi vaikkapa kadulla, kuten Pariisissa tapahtui.

– Tämä on terrorismintorjunnan haaste, joka on noussut esille viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Yhteiskunta on muuttunut, välineistö ja kommunikointiverkosto ovat muuttuneet, terroristiorganisaatiot ovat muuttuneet. Viranomaisten on vaikeaa tietää, ketä pitää seurata. Toisaalta sosiaalisen median ja kännyköiden kautta syntyy uusia valvonnankin mahdollisuuksia.

Turvatoimia tiukennettiin Brysselissä
Turvatoimia tiukennettiin jo tiistaina Brysselissä, ja keskiviikkona kaupungin keskustassa oli paikoin enemmän poliiseja ja sotilaita kuin turisteja.Olivier Hoslet/EPA

– Turvallisuusviranomaisten tehtävä on vaikea, muttei se ole mahdoton. Seurantaan on jo kehitetty ratkaisuja. Ja niin kuin aina, terrorismintorjunta on myös ala, jossa kansalaisilta tulevat vihjeet ovat suureksi avuksi – eikä siihen terroristijärjestön organisoitumistapa juurikaan vaikuta, arvioi Malkki.