Kuusjärven aloitteleva kyläkauppias aikoo hurmata pientuottajien ja käsityöläisten tuotteilla

Uuden kyläkaupan perustaminen ei ole aivan tavallista aikana, jolloin niitä on jäljellä enää reilu kolmesataa. Kyläkauppoja lakkautetaan kolmisenkymmentä vuosittain. Voutilaisen yrittäjäpariskunta kulkee vastavirtaan: he avasivat kyläkaupan Outokummun Kuusjärvellä.

ilmiöt
Sari Voutilainen puhuu puhelimessa ja järjestää samalla kyläkaupan hyllyä.
Eeva Pentikäinen / Yle

Kuusjärven uudessa kyläkaupassa eletään jännittäviä viikkoja, kertoo viime viikolla kauppiaana miehensä kanssa aloittanut Sari Voutilainen. Yrittäjäpariskunta on tutustunut ensimmäisellä viikollaan moniin uusiin ihmisiin, kuten tavarantoimittajiin ja asiakkaisiin.

Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Niemisen mukaan uuden kaupan perustaja ui valtavirtaa vastaan, sillä on entistä yleisempää tehdä ruokaostokset isommissa kaupoissa.

Kyläkaupat ovat Päivittäistavarakauppa ry:n tilastojen mukaan vähenneet Suomessa viime vuosina noin 30 kaupalla vuodessa. Kauppojen määrä oli 311 vuonna 2014. Vielä kymmenen vuotta aiemmin kyläkauppoja oli 634.

Asiakkaita houkutellaan pientuottajien tuotteilla

Kyläkaupat tarvitsevat menestyäkseen riittävän asiakasmäärän, ja Ilkka Niemisen mukaan monet kyläkaupat tukeutuvat kesäasiakkaisiin.

Sari Voutilainenkin sanoo, että vakituisesti kylällä asuvien lisäksi mökkiläiset alkavat käydä pääsiäisestä alkaen. Myös matkailijat pysähtyvät kaupalla. Voutilainen uskoo asiakkaita olevan riittävästi.

Kyläkauppa on tärkeä, jos ei ole autoa. Etenkin vanhuksille on tärkeää, että on olemassa lähipalveluita.

Sari Voutilainen

– Meille tulee asiakkaita myös muualta maakunnasta hakemaan myymiämme pientuottajien tuotteita.

Juuri pientuottajien tuotteiden saaminen kaupan hyllylle ja kuluttajille oli yksi Sari ja Harri Voutilaisen haave, kun he lähtivät perustamaan kauppaa. He ovat ottaneet valikoimaan myös käsityöläisten tuotteita ja kenkiä.

– Olin ennen kenkäkauppayrittäjä, joten kengät seuraavat minun mukanani luonnollisesti vielä pitkään, Sari Voutilainen naurahtaa.

Apteekki ja posti kyläkauppoihin?

Kyläkauppoja on viime vuosina koetettu kehittää esimerkiksi pohtimalla, miten niiden palveluja voisi monipuolistaa.

Päivittäistavarakauppa ry:n sekä Turun ja Jyväskylän yliopistojen kyläkauppahankkeessa selvitettiin, millainen merkitys kyläkauppojen tarjoamilla palveluilla oli asiakkaiden mielestä. Hankkeen pilottikaupat tarjosivat esimerkiksi Postin, apteekin ja Alkon palveluita.

Olin ennen kenkäkauppayrittäjä, joten kengät seuraavat minun mukanani luonnollisesti vielä pitkään.

Sari Voutilainen

Asiakkaat kokivat posti- ja apteekkipalvelut tärkeiksi. Alkon tilauspalvelu ei sen sijaan toiminut, koska tilausten postikulut olivat asiakkaiden mielestä korkeat. Myös Veikkauksen ja Ray:n palveluiden tarjoaminen tuo kaupoille lisätuloja, mutta niihin kuuluu odotuksia minimituotosta, mikä voi olla joillekin kaupoille ongelma.

Sari Voutilainen sanoo, että Kuusjärvellä tuntuu olevan tilausta kyläkaupalle.

– Kyläkauppa on tärkeä, jos ei ole autoa. Etenkin vanhuksille on tärkeää, että on olemassa lähipalveluita.