Belgiaan matkustavia ei ohjeisteta yksityiskohtaisesti – "Tavanomaisen ja erityisen varovaisuuden välillä on sävyero"

Ulkoministeriö toivoo matkailijoiden noudattavan Belgiassa tällä hetkellä erityistä varovaisuutta sekä paikallisten viranomaisten ohjeita.

Ulkomaat
Matkustaja vetää lentolaukkua perässään lentokentällä.
Michael Reynolds / EPA

Suomen ulkoasiainministeriön tuoreimmassa Belgiaa koskevassa matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kehotetaan noudattamaan maassa erityistä varovaisuutta.

Tiedotteessa todetaan, että Belgian viranomaiset ovat nostaneet terrorismin uhkatason korkeimmaksi mahdolliseksi koko maassa.

Voit käydä museossa tai et voi käydä museossa. Tälle tasolle ohjeistuksen täsmentäminen on mahdottomuus.

Konsuliyksilön päällikkö Teemu Turunen

Maan yleiseen turvallisuustilanteeseen liittyen viranomaiset kehottavat kansalaisia ja Belgiassa olevia matkailijoita valppauteen.

Varovaisuutta on syytä noudattaa erityisesti suurimpien kaupunkien keskustoissa ja tapahtumissa. Esimerkiksi konserteissa tai muissa isoissa tilaisuuksissa turvatoimet voivat olla nyt tiukempia.

Konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen ulkoasiainministeriöstä toteaa, että matkailijoiden kannattaa noudattaa paikallisten viranomaisten oheita. Erityisessä varovaisuudessa on hänen mukaansa kyse ennen kaikkea valppaudesta.

– En sinänsä kehota suomalaisia, että varokaa ihan kaikkea ympärillänne, sanoo Turunen.

Termi turvallinen matkailumaa ei ole enää käytössä

Aukioilla tai väkijoukoissa liikkuminen sekä metrolla matkustaminen on jokaisen oman harkinnan varassa.

– Yleisohjeisiin kuuluu mielenosoitusten välttäminen ja myös suurten väkijoukkojen välttäminen voi tulla kyseeseen. Eilen paikallisten viranomaisten ohje Brysselissä oli, että he suosittelivat välttämään liikkumista julkisilla paikoilla, mutta eilen iltapäivällä tämä ohje poistettiin, eikä se ole tällä hetkellä voimassa.

Riskejä on kaikkialla.

Konsuliyksilön päällikkö Teemu Turunen

Ministeriön matkustustiedotteiden mukaan monissa ulkomaankohteissa, muun muassa Ranskassa matkailijoita kehotetaan noudattamaan tällä hetkellä tavanomaista varovaisuutta.

Mikä on tavanomaisen ja erityisen varovaisuuden ero?

– Siinä on sävyero. Meillä on viisiportainen järjestelmä ja siinä voidaan liikkua ylös- tai alaspäin lähtien paikallisten viranomaisten arvioinnista – siitä mikä on heidän arvionsa valtion turvallisuustilanteesta, kuvailee Turunen.

Riskit tiedostettava

Yleinen valppaus on korostuneempi, jos matkailijoita kehotetaan erityiseen varovaisuuteen. Aiemmin käytössä on ollut sanamuoto turvallinen matkailumaa, mutta nykyään sen tilalla käytetään ilmausta noudatettava tavanomaista varovaisuutta.

– Riskejä on kaikkialla ja tietysti toivotaan matkailijoilta niiden yleistä huomioimista.

Turusen mukaan ajatus siitä, että viranomaisilta saisi täysin yksiselitteisen ja yksityiskohtaisen ohjeistuksen siitä, voiko tietyssä maassa tai kaupungissa käydä vaikkapa museossa tai liikkua junalla on mahdoton.

– Ohjeistuksen täsmentäminen tälle tasolle on mahdottomuus.

Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia ja matkapäätöksestä vastaa aina matkustaja itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta.

Matkustustiedotteet sisältävät pitkäkestoista tietoa kunkin maan yleisestä turvallisuustilanteesta. Tieto on tarkoitettu matkustajan oman päätöksenteon tueksi.

Ministeriö julkaisee tiedotteita niistä maista, joissa Suomella on edustusto tai joista edustustot muuten pystyvät hankkimaan luotettavaa tietoa.

Teemu Turusta haastatteli Riika Raitio