1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Belgian viranomaiset nimesivät metroiskun tekijän ja yhden lentokentän pommittajista

Kaksi tunnistettua hyökkääjää olivat veljeksiä, Belgian ylin syyttäjä kertoi tiedotustilaisuudessa. Veljesten lisäksi iskuihin osallistui ainakin kaksi muuta miestä, joista toinen kuoli lentokentällä ja toinen pakeni.

Ulkomaat
Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui.
Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui.Splash News / AOP

Belgian viranomaiset ovat nimenneet kaksi Brysselin eilisten iskujen tekijöistä veljeksiksi.

Maelbeekin metroaseman itsemurhaiskun teki Khalid el-Bakraoui, liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuw kertoi tiedotustilaisuudessa. Yksi lentokentän pommi-iskuissa kuolleista hyökkääjistä oli hänen veljensä Ibrahim.

Turvakameran kuvaa terriristiepäillyistä Brysselin lentokentällä.
EBU

Poliisi on aiemmin julkaissut valvontakamerakuvan, jossa näkyy kolme lentokentän iskuista epäiltyä. Van Leeuw kertoi nyt, että keskimmäinen mies on Ibrahim el-Bakraoui ja kahta muuta ei ole vielä tunnistettu.

Ibrahim el-Bakraouin jäljiltä on löydetty hätäisesti kirjoitettu viesti, Van Leeuw sanoi.

Hänen mukaansa el-Bakraoui kirjoittaa, ettei hän tiedä mitä tehdä, koska häntä jahdataan kaikkialla. "En halua päätyä selliin hänen viereensä", tietokoneelta löydetyssä viestissä luki.

Molemmilla veljeksillä oli rikosrekisteri ja Interpol (siirryt toiseen palveluun)oli julkaissut Khalid el-Bakraouista etsintäkuulutuksen terrorismiepäilyjen vuoksi.

Pommin kentälle jättänyt mies yhä pakosalla

Liittovaltion syyttäjän mukaan toinen valvontakamerakuvan tunnistamattomista miehistä teki lentokentällä itsemurhaiskun ja toinen on yhä paossa.

Van Leeuw kertoi, että paennut mies toi lentokentälle laukun, joka sisälsi suuren määrän räjähteitä. Hän viittasi henkilöön, joka on valvontakamerakuvassa pukeutunut valkoiseen takkiin ja hattuun.

Mies kuitenkin hylkäsi pommilaukun kentälle ja lähti. Pommi ei lauennut, vaan armeijan räjähdeasiantuntijat räjäyttivät sen lentokentän evakuoinnin jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa vahvistettiin tiistaiaamun iskuissa kuolleiden määräksi 31. Haavoittuneita on noin 270. Viranomaisten mukaan useita iskuihin todennäköisesti liittyviä henkilöitä on yhä pakosalla.

15 kiloa TATP-räjähdysainetta löydetty

Liittovaltion syyttäjä vahvisti, että poliisit löysivät tiistai-iltana noin 15 kiloa erittäin vaarallista TATP-räjähdysainetta kotietsinnässä Brysselin Schaarbeekissä.

TATP eli triasetonitriperoksidi on äärijärjestö Isisin suosima kotitekoinen räjähde, joka on räjähdysherkkyytensä vuoksi erittäin vaarallinen myös valmistajilleen ja käyttäjilleen.

Asunnosta löydettiin lisäksi Isisin lippu sekä 150 litraa asetonia, laukaisimia, nauloja ja muita pommien tekemisessä käytettäviä tarvikkeita. Ibrahim el-Bakraouin viestin sisältänyt tietokone oli heitetty roskasäiliöön saman kadun varrella Schaerbeekissä.

Poliisit löysivät asunnon saatuaan vihjeen taksinkuljettajalta, joka oli tuonut kolme miestä pommilaukkuineen kentälle. Nähtyään viranomaisten julkaiseman valvontakamerakuvan kuljettaja otti yhteyttä ja kertoi osoitteen, josta hän oli miehet hakenut.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi