1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Urheilulaji tämänkin: balettitanssia taivaalla jopa 300 kilometrin syöksyvauhdissa

Laskuvarjourheilusta löytyy toinen toistaan näyttävämpiä lajeja. Freestyle on kuin balettia ilmassa - tanssimista painovoimalla. Jyväskyläläiset Rika Nakamura ja Toni Rossi voittivat viime vuonna freestylen SM-kultaa Porin kisoissa. Rika ja Tomi eivät harjoittele tuulitunneleissa, vaan luomuna hyppäämällä lentokoneesta. Takana on yhteensä 1 500 hyppyä.

Rika Nakamuran tyylinäyte laskuvarjofreestylen SM-kisoissa.
Rika Nakamura tanssi ilmassa ja Tomi Rossi kuvasi. Tuloksena SM-kultaa Porin kisoissa heinäkuussa 2015.

Laskuvarjofreestylessä hypätään kahden hengen joukkueessa. Rika on artisti ja Tomi videokuvaaja. Kilpailuissa hypätään vapaaohjelma ja pakolliset kierrokset. Hyppääjän liikkeet ilmassa muistuttavat balettia tai voimistelua. Kuvaajalta ja hyppääjältä vaaditaan saumatonta yhteistyötä, sillä putoamisnopeus vaihtelee suuresti eri liikkeissä.

Vähän niin kuin jäätanssia tai pariluistelua.

Tomi Rossi

Tuomaristo arvostelee suorituksen parin tuoreelta videolta. Perusteluina ovat itse suoritus ja sen vaikeusaste, taiteellinen vaikutelma ja kameratyöskentely.

– Se on vähän niin kuin jäätanssia tai pariluistelua. Tietyt liikkeet on pisteytetty, mutta myös liikepuhtaudesta saa pisteitä, täsmentää Tomi Rossi.

Kuvaajan rooli on tärkeä, sillä jos videoa ei ole, suoritusta ei noteerata. Myös kuvaajan liikkeitä arvioidaan.

– Jos itse pyörin ja teen vaakaa myötäpäivään niin kuvaaja voi tehostaa liikkeen tuntua pyörimällä vastakkaiseen suuntaan vastapäivään. Pienillä kikoilla voidaan parantaa videosuoritusta, lisää Rika Nakamura.

Katsekontakti 300 kiometrin vauhdissa tärkeä

Tomi korostaa myös parivaljakon yhteispeliä ja katsekontaktia ilmassa, sillä hypyn aikana vauhti saattaa vaihdella melkoisesti välillä 180-300 kilometriä tunnissa.

Vapaa pudotus aika pienellä varjolla on se juttu.

Tomi Rossi

– Korkkiruuvina pää alaspäin Rikan vauhti kiihtyy jopa 300 kilometriin tunnissa. Silloin minun pitää lyödä itseni suppuun ja pitää niskat siinä asennossa, että suoritus näkyy kamerassa. Rika pystyy tarvittaessa komppaamaan kuvausta jarruttamalla tai kiihdyttämällä omaa vauhtia, kertoo Rossi.

Taivaalta hyppäämisessä Rossi arvostaa sen tuomaa rentoutumista. Lintu pääsee lentämään helpommalla ja ehtii jopa lauleskella lentäessään. Hyppääjän pitää joka kerta pakata varjo uuteen hyppyyn.

– Nimenomaan vapaa pudotus aika pienellä varjolla on se juttu. Ei niinkään varjon varassa liitely. Kun mennään supussa niin vapaa pudotus kestää 45 sekuntia, mahallaan menee minuutti plus sitten viisi minuuttia varjon varassa, kuvailee Rossi.

Rika Nakamura ja Toni Rossi on laskuvarjofreestylen Suomen mestaripari. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Laskuvarjourheilussa ei tarvita habaa

Laskuvarjohyppy ei ole voimalaji, sillä ilmassa liikutaan kolmiulotteisesti muuttamalla asentoa ilmavirran ohjauksella.

– Vaikka olisi hirveä haba, niin käännös ei tapahdu nopeammin, puhtaammin tai terävämmin, enemmän se on päästä kiinni, kiteyttää Rossi ja korostaa, että pää ei saa olla rämäpää.

– Hyppääjä, joka sisäistää asioita ja pohdiskelee, saa enemmän hypystä irti.

Todellisuus on toisenlainen kuin Bond-elokuvissa.

Tomi Rossi

Rika korostaa myös malttia, sillä aina ei ole optimikeli hypätä.

– Ihminen, joka tykkää nopeasta toiminnasta, keksii kyllä nopeasti muuta tekemistä.

Vaikka laji tuntuu vaaralliselta, niin hyppääjät tarkastavat kaikki asiat moneen kertaan. Ennakointi ja harkinta on kaiken A ja O. Kuvaajan ei esimerksi kannata mennä suoraan  toisen hyppääjän yläpuolelle jos voi tulla liike, josta voi korkata eteen. 

– Jos lähtee mukkelismakkelis pyörimään, niin perusasennon ottamalla pyörimisen saa loppumaan aika nopeasti. Ei siinä voi mennä auttamaan kaveria niin kuin elokuvissa. Että minäpä syöksyn ja otan kyljestä kiinni ja stabiloin toisen. Todellisuus on toisenlainen kuin Bond-elokuvissa, muistuttaa Tomi Rossi.

Nykyään varavarjossa on pakkolaukaisulaite, joka avaa varjon automaattisesti, jos hyppääjä ei itse kykene varjoa avaamaan.

Jyväskylän kaupunki muisti Rika Nakamuraa ja Toni Rossia SM-kullasta kaupungintalon juhlassa 22.3.2016. Kuva: Elina Tolonen

Ammattilaiset treenaavat tuulitunnelissa

Rika ja Tomi treenaavat luomuna taivaalla hyppäämällä Jyväskylän laskuvarjokerhon lentokoneesta. Rikalla on takana 500 hyppyä ja Tomilla on mennyt jo tuhat hyppyä rikki. Tosiharrastajat ja lajin ammattilaiset harjoittelevat tuulitunneleissa monta tuntia päivässä.

Freestylen maailmanhuiput on kyllä aika väkkäriä.

Tomi Rossi

– Netistä kun katsoo, niin freestylen maailmanhuiput on kyllä aika väkkäriä. Jyväskylästä löytyy hyppyrimäki missä voi mäkihyppyä treenata, mutta tuulitunnelia ei löydy, velmuilee Tomi, mutta myöntää, että laji onkin heille enemmän harrastusta ja hauskanpitoa kuin väkisin vääntämistä.

Rika ja Tomi ovat freestylen Suomen mestareita laskuvarjolla hyppäämisessä. Suomesta löytyy tuore maailmanmestarikin. Tosin laji on tuulitunnelissa leijuminen ilman varjoa.

Inka Tiitto voitti Freestyle open –sarjan mestaruuden kaikkien aikojen ensimmäisissä tuulitunnelilentämisen MM-kisoissa Prahassa viime lokakuussa. Tammikuussajulkaisemallaan videolla (siirryt toiseen palveluun)Inka näyttää nykyiset taitonsa tuulitunnelitanssimisessa.