1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Pysäköintiautomaatti pyytää rekisteritunnusta – uudistus pohjustaa älytekniikan käyttöä valvonnassa

Tampereen Tullintorin aukiolla testataan rekisterinumeron tunnistamiseen perustuvaa pysäköinninvalvontaa. Rekisteritietoja pyytävä laite on Tampereella toistaiseksi ainoa laatuaan, mutta niiden toivotaan yleistyvän parin vuoden sisällä.

liikenne
Rekisteritunnuksen näppäilyä pysäköintiautomaatilla
Automaattiin syötetty rekisteritunnus kertoo hetkessä pysäköinninvalvojalle, onko parkkimaksu voimassa.Mari Vesanunmi / Yle

Jatkossa osaan pysäköintiautomaateista syötetään ajoneuvon rekisteritunnus ennen parkkipaikan maksamista. Rekisteritiedot kertovat erilaisia tarkastusvälineitä käyttävälle pysäköinninvalvojalle, onko parkkimaksu maksettu.

– Esimerkiksi älylaseja käyttävä parkkipirkko pystyy tarkastamaan hetkessä maksun voimassaolon, kertoo Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi.

Pysäköinninvalvojat testaavat parhaillaan Tampereella rekisterikilven lukevia älylaseja, jotka nopeuttavat pysäköintimaksujen tarkastusta.

Mobiilisovelluksen avulla maksettaessa rekisteritunnusta ei tarvitse antaa erikseen, koska se on jo mukana.

Mies pysäköintiautomaatilla.
Yhä yleistyvä mobiilisti maksaminen on vähentänyt automaattiasioinnin tarvetta.Mari Vesanummi / Yle

Rekisterinumerolla tunnistautuminen on normaali käytäntö myös Euroopassa yleensä. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan rekisteritietojen kerääminen ei ole tietosuojan näkökulmasta ongelma. Aarnio sanoo, että joissakin tapauksissa asiakas voi jopa hyötyä tietojen keräämisestä.

– Pysäköintialueethan ovat tunnetusti kolarialttiita paikkoja. Jos jotain tapahtuu, rekisteritietojen olemassaolosta voi olla etua.

Kolikoiden käyttöä karsitaan

Tampereella on toistaiseksi käytössä vain yksi rekisteritunnuksen vaativa pysäköintiautomaatti. Tunnuksen kysymisestä voi tulla arkipäivää seuraavan kahden vuoden aikana, mutta ei joka paikassa.

– Niitä tulee siltä osin kuin tarvetta on. Mobiilimaksaminenhan on jo korvannut automaatteja, Koivuniemi sanoo.

Mobiilimaksua varten asiakkaan pitää ladata puhelimeensa maksuoperaattorin mobiilisovellus. Palvelun tarjoajia on useampia, esimerkiksi Tampereella käytössä ovat EasyPark ja Parkman.

Osa pysäköijistä suosii yhä myös perinteisiä maksutapoja. Kolikkoautomaatteja pyritään kuitenkin karsimaan.

– Käteistä rahaa ja sen käsittelyä halutaan vähentää monestakin syystä. Investoinnit laitteisiin pienenevät, kun esimerkiksi ryöstöyritykset vähenevät. Kiinnostus automaattia kohtaan laskee, jos rahaa ei ole.

Tampereen uusilla, rakenteilla olevilla alueilla tullaan maksamaan pääasiassa mobiilisovellusten avulla, Koivuniemi visioi.

– Korttimaksu tulee hyvänä kakkosena.

Lue seuraavaksi