1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pääsiäiskokolla ei tuleen tuijottelu enää riitä – voit nousta ponin selkään tai voittaa arvonnassa akkuporakoneen

Kokkoperinne elää vahvana pohjalaismaakunnissa, joissa noitahenkiä karkotetaan myös markkinahengellä. Pääsiäskokot leviävät myös etelään. Esimerkkinä Helsingin keskipohjalaisten kokkoperinne Seurasaaressa.

Kuva: Yle

Kun muualla Suomessa kokko poltetaan juhannuksena, niin Pohjanmaalla se poltetaan pääsiäislauantaina eli lankalauantaina.

Perinne henkii esikristillisiä aikoja, jolloin pahat henget ja noidat kuuluivat arkeen. Ne uhkasivat karjaonnea, ja ne oli karkoitettavat savullla ja kipinöillä. Mitä tuhdimpi savupatsas, niin sen parempi.

Kristinusko niveltyi helposti vanhaan perinteeseen. Pääsiäisenä  Jeesuksen ylösnousemusta odotellessa oli hyvä siinäkin karkottaa muutama paha henki. 

Taajaman perhejuhla

Ennen kokkoja oli melkein joka talon pellolla, myöhemmin kokot ovat levinneet  taajamiin ja niistä on tullut erilaisten yhteisöjen, urheiluseurojen ja esimerkiksi pienkiinteistöyhdistysten näytön paikkoja. Kuten ennenkin, on kokon koolla merkitystä.

Kokon polttamisessa lasten osuus ja perhejuhla korostuu. Poniratsastus, arvonta, onginta ja makkaran myynti kuuluu nyt pääsiäskokkoalueen perinteeseen. Markkinahenget ovat vallanneet kokon poltossa alaa muilta pahoilta hengiltä.

Etelänmieskin huitoo savua

Kokonpolttoalue ulottuu Pohjanmaalla Ähtäristä Ouluun. Tarkkoja rajoja on vaikea vetää. Muuttoliikkeen myötä pohjalaiset ovat levittäneet tapaansa aina Pirkanmaata ja Helsinkiä myöten. He katsovat tuleen ja muistelevat kotimökkiä.

Trullitkin  liikkuvat pohjalaisittain juuri pääsiäislauantaina toisin kuin eteläisessä Suomessa.

Ei enää autonrenkaita

 Juhannuskokkoon verrattuna pääsiäiskokolla on monia etuja: maa on vielä märkää tai siinä on lunta. Ja pimeyttä riittää niin että loimu pääsee oikeuksiinsa. 

Havupuut ovat kokkojen parasta antia. Neulaset kipunoivat mukavasti ja hieman kostea havu antaa paksuimman savun. 

Perinteen kehittyessä kokoissa on tavattu polttaa myös ylijäämätavaraa autonrenkaista vanhoihin kalsareihin. Nykyajan ekologinen kokkomies polttaa kuitenkin vain risuja tai korkeintaan muutaman kuormalavan.

Kisailua ja ratsastusta

Vilkaisu keskipohjalaiseen kokko-ohjelmaan kertoo, että Ullavalla voi kokkoarvonnassa voittaa vaikka akkuporakoneen. Vetelissä on ketjunheittokisa. Kokkolan Mesilässä kokko poltetaan ratsastusmaneesin ja golfkentän tuntumassa. Tulta voi ihailla samaan aikaan avautuvasta terassiravintolasta. Moni lapsi yskii savua ponin selässä.  Näkyypä jossain olevan ennustusta ja jopa ammuntaa.

Tänä vuonna hämmennystä on herättänyt viranomaisten vaatimus pelastussuunnitelmista. Se vaaditaan mikäli paikalle tulee enempi kuin 200 katsojaa. Kokkoiltoja järjestävien mukaan yleisön määrää on kuitenkin vaikea ennustaa.