Koe uusi yle.fi

Jari Korkki: Voivatko terroristit voittaa jalkapallon EM-kisat?

Brysselin terrori-iskut pakottavat Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n pohtimaan ensi kesän Ranskan EM-kisojen turvajärjestelyt vielä kertaalleen. Kyse ei ole haihattelusta, olihan kisojen pääpaikka – Stade de France – taannoin yksi Pariisin iskujen pääkohteista, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

urheilu
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten 1996 jalkapalloilun EM-lopputurnauksen suurin turvallisuusuhka tuntuivat olevan säkkipillit. Englanti oli yksi jalkapalloilua kiusanneen huliganismin pääpesäkkeistä, mutta siitä huolimatta Lontoon kisajärjestäjät löysivät uhkan pohjoisesta, skottien säkkipillit.

Jo ammoisista ajoista on Englannin ja Skotlannin jalkapallomaaotteluissa totuttu siihen, että vastoin lajin yleisiä käyttäytymissääntöjä God Save the Queen vihelletään tai pikemminkin puhalletaan Glasgow’n Hampden Parkilla kuulumattomiin, kun taas Flower of Scotland raikaa Clydevuonon suulle asti.

Kenties siksi englantilaiset päättelivät, että Wembleyn jalkapallopyhättöön vyöryvät skotit saattaisivat käyttää säkkipillejään paitsi kansallislaulun vaientamiseen myös astaloina. Tai heittovälineinä, missiles, kuten Lontoon lehtien kapulakielellä kirjoitettiin.

Kiista raukesi ja säkkipillit pääsivät katsomoon. Englanti voitti 2–0 ottelun, jossa Skotlanti oli onnettaren oikusta muka niin sanottu kotijoukkue.

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten jalkapallon EM-kisojen suurin turvallisuusuhka tuntuivat olevan säkkipillit.

Terrorismista sen nykyisessä merkityksessä ei tuolloin puhuttu, vaikka britit jos ketkä toki tiesivät, mistä on kyse. Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA oli lopettanut yksipuolisen tulitaukonsa ja räjäyttänyt pommin Lontoon Docklandsissa helmikuussa, mutta senkin uskottiin mieluummin katsovan pelit televisiosta kuin häiritsevän niitä.

Turvatarkastukset olivat silti IRA-valmiudessa, mutta kisat sujuivat ongelmitta. Jos ei lasketa sitä, että Englanti hävisi välierän rangaistuspotkukisassa Saksalle. Joka vei myös mestaruuden.

Suomessa turvatarkastukset olivat pitkään melkoinen vitsi, eikä edes nestemäisten lämmikkeiden kuskaaminen futiskatsomoon ollut temppu eikä mikään. Kaikki kuitenkin muuttui kerralla, kun vangitun kurdijohtaja Abdullah Öcalanin kuvia heilutelleet mielenosoittajat onnistuivat keskeyttämään Suomen ja Turkin EM-karsintaottelun Helsingin Olympiastadionilla 1999.

Turkin pelaajia nöyryyttänyt välikohtaus sattui ensimmäisen puoliajan lopulla ja tauolla koko Etelä-Suomen poliisivoimat vyöryivät stadikalle.

Tai ainakin melkein, itse laskin juoksuradalta 25 poliisiautoa. Ärsytetty Turkki voitti.

Sen jälkeen Helsingissäkin on tutkittu kassit ja melkein kalsaritkin, enemmän ehkä kuitenkin viinaksien kuin räjähteiden varalta.

Pariisi Stade de France.
Jalkapallon EM-kisojen finaali pelataan Pariisin Stade de Francella 10. heinäkuuta. Jari Korkki / Yle

Ranskassa ensi kesänä kaikki on toisin. Viime syksyn terrori-iskuissa yksi kohteista oli ensi kesän EM-kisojen loppuottelun näyttämö, Pariisin pohjoisosan Saint-Denis’ssä sijaitseva Stade de France.

Marraskuussa stadionilla oli käynnissä Ranskan ja Saksan ystävyysottelu, kun terroristit iskivät. Turvatarkastus kuitenkin toimi ja ainoat kuolonuhrit tulivat stadionin ulkopuolella. Tämänhetkisten tietojen mukaan vasta viime viikolla Brysselissä kiinni saatu Salah Abdeslam jätti oman operaationsa stadionin liepeillä kesken ja pakeni.

Pariisin keskustassa jälki oli tuhoisampaa.

Stade de Francen portilla onnistunut turvatarkastus ei tietenkään anna EM-kisojen järjestäjille oikeutta tuudittautua uskoon, että näin kävisi myös kesä-heinäkuussa, kun otteluita on useita kymmeniä kaikkiaan kymmenellä stadionilla. Pariisissa pelataan Stade de Francen lisäksi myös Paris Saint-Germainin kotikenttänä tunnetulla Parc des Princes’llä kaupungin lounaisosassa.

Suomessa turvatarkastukset olivat pitkään melkoinen vitsi.

Zlatanin kotiareenalle ei muuten pari vuotta sitten ollut mitään asiaa ilman passia. Ici c’est Paris!

Brysselin jälkeen Euroopan jalkapalloliitto UEFA kiirehti ilmoittamaan olevansa entistäkin sitoutuneempi turvallisten kisojen järjestämiseen. Turvajärjestelyt käydään läpi ja riskit arvioidaan vielä kertaalleen. Riskianalyysiä päivitetään yhteistyössä viranomaisten kanssa kisojen alkuun ja läpi kisojen aina loppuotteluun saakka.

Silti Uefakin varoittaa jo nyt – ainakin epävirallisesti – että tarpeen vaatiessa joku tai joitakin otteluita voidaan turvallisuussyistä joutua pelaamaan tyhjille katsomoille. Aiemmin tyhjiä katsomoita on käytetty harvakseltaan rangaistuksena typeryyksiin syyllistyneille kannattajille. Suomalaisiakin rangaistus uhkasi välillisesti hetken aikaa Budapestissa 2014, kun unkarilaiset olivat sikailleet edellisessä ottelussaan Romaniaa vastaan.

Mutta nyt on tietysti kyse aivan eri asiasta.

Voivatko siis terroristit voittaa?

Tähän on vain yksi vastaus.

Eivät voi. Vain jalkapallo voi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Digitaalinen terveydenhoito

Terveysteknologia on vientihitti – Suomalaisfirmoilla kotikutoinen ongelma

Libanon

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Abitreenit

Sensoria ei säväytetä pelkillä faktaluetteloilla – näin kirjoitat paremmin historian yo-kokeessa