Koe uusi yle.fi

"Kärsimysnäytelmässä avataan vihapuhetta" – historia kohtaa nykypäivän pääsiäismusikaalissa

Oululaisvoimin esitettävä INRI-pääsiäismusikaali tuo musiiikin avulla katsojille tarinan Jeesuksen kärsimyksestä ja ylösnousemuksesta.

kulttuuri
Pääisäisenä 2016 Oulussa Tuiran kirkossa esitetään INRI-pääsiäismusikaalia.
Kalle Hautamäki

INRI-pääsiäismusikaalissa pääsäisen tarina kerrotaan Pontius Pilatuksen näkökulmasta, Luukkaan evankeliumin pohjalta. Raamatussa Pilatus tuomitsee Jeesuksen kuolemaan ja luovuttaa hänet ristiinnaulittavaksi.

Musikaalia tehdään oululaisvoimin yli 60 hengen joukolla.

Musikaalin ohjaaja Tuukka Myllymäki kertoo Tuiran kirkossa esitettävän INRI-pääsiäismusikaalin sopivan myös ei-uskonnollisille katsojille.

– Meitä on iso joukko tekemässä pääsiäismusikaalia. Musikaali sopii myös niille henkilöille, jotka eivät koe pääsiäisen uskonnollista puolta niin tärkeäksi, kertoo Myllymäki.

Pääsiäisen ilosanoma voi myös hätkähdyttää

Pääsiäisen kärsimysnäytelmässä vanha kohtaa nykypäivän.

– Pääsiäisen kärsimysnäytelmässä avataan vihapuhetta. Ihmiset menevät massan mukana. Me tekijät haluamme herättää jokaisen kuuntelemaan oma sydäntä ja omaa mieltä. Kannattaa miettiä tässä ajassa rauhassa ajatuksiaan, kertoo Myllymäki.

– Ajatuksemme on, että sinun pitää olla rohkea ja uskoa itseesi. Sinulla on oma ääni ja saat sanoa oman mielipiteesi, vaikka se olisi vastoin muiden mielipiteitä, jatkaa Myllymäki.

INRI-pääsiäismusikaali on kahden naisen käsialaa. Musikaalin käsikirjoittaja ja laulujen sanoittaja on Tuiran seurakunnan johtava nuorisotyönohjaaja Terhi-Liisa Sutinen ja teoksen on säveltänyt Outi-Mari Karppinen.

Näytelmän musiikki on populaaria sinfoniaa. Musiikki on lähempänä elokuvamusiikkia kuin klassista musiikkia.

Ohjaaja Tuukka Myllymäki huomauttaa, että musikaali voi säikäyttää katsojaa.

– Tarina on välillä jopa rujoa. Emme naulaa ketään fyysisesti ristille, mutta tarinan symboliikka voi hätkähdyttää katsojaa, kertoo Myllymäki.

Pääsiäismusikaali saa ensi-iltansa lauantaina.