Alesta saa mainioita ja lötköjä suksisauvoja – Yle testasi 12 sauvaa

Osa halvoista suksisauvoista on niin löysiä, että suuri osa tavallisen hiihtäjän voimasta menee hukkaan. Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikkö testasi Ylen pyynnöstä kahdettoista aktiivi- ja sunnuntaihiihtäjille tarkoitetut hiihtosauvat. Tutkimus paljasti isoja eroja samalla hinnalla kaupatuissa tuotteissa.

Kotimaa
mies seisoo suksisauvanippu käsissään
Suomen hiihtoliiton välinehuollosta vastaava projektipäällikkö Teemu Lemmettylä testasi Jyväskylän yliopiston Vuokatin yksikössä 12 kuntohiihtäjille tarkoitettua suksisauvaa. Julia Sieppi / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Selaa sauvojen tietoja. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.

*OW Diamond 740 -sauvan keskeltä otetun näytteen lujitteiden massasta 11 prosenttia oli hiilikuitua. Päistä otetuissa näytteissä hiilikuitua oli alle prosentti. Swix CT 3:n, Exel Formulan, OW Diamond 9 Maxin ja Yoko 7100-sauvojen materiaalinäytteet on otettu sauvan yläpäästä. Muiden sauvojen näytteet on otettu sauvojen keskeltä ja molemmista päistä.Lähde: Jyväskylän Yliopisto, VTT Expert Services: Hiihtosauvojen lujitekuitupitoisuuksien tutkimus

Urheiluliikkeet kauppaavat parhaillaan hiihtovälineitä alehinnoin. Suksisauvoja ostavan kuntoilijan kannattaa olla tarkkana, sillä samanhintaistenkin sauvojen ominaisuudet vaihtelevat selvästi.

Isot erot paljastuivat Ylen Jyväskylän yliopistossa ja VTT:llä teettämissä tutkimuksissa. Testatuista sauvoista jämerimmät välittävät hiihtäjän työntöjä yli kaksi kertaa paremmin kuin heikoimmat sauvat.

Jos siis kaksi suunnilleen samantasoista hiihtäjää lähtee etenemään rinta rinnan ja toinen on valinnut löysät sauvat, väsyy hän jäykät sauvat valinnutta toveriaan aiemmin. Sen sijaan, että rehkiminen veisi tehokkaasti eteenpäin, voimia menee sauvojen taivuttamiseen.

Ylen testissä oli mukana neljä noin sadan euron hintaluokassa olevaa aktiivihiihtäjille tarkoitettua sauvaa sekä kahdeksan edullisempaa, 29 - 62 euroa maksanutta sauvaa. Hieman yllättävästi kahdet edullisen hintaluokan sauvat olivat niin jäykät, että niillä pärjäisi myös voimakas hiihtäjä – ainakin perinteisellä hiihtotyylillä.

Sen sijaan muutamat sauvat olivat niin löysiä ja painavia, että testistä vastannut Teemu Lemmettylä ei suosittele niitä säännöllisesti hiihtäville. Lemmettylä työskentelee suksihuollosta vastaavana projektipäällikkönä Suomen Hiihtoliitossa.

Sauvamittari jaksaa, jaksa, jaksaa...

Sauvatestissä käytettiin Jyväskylän yliopiston Liikuntateknologian yksikössä kehitettyä testilaitetta ja menetelmää. Sauvamittari mittaa käytännössä sauvan jäykkyyttä, ja kertoo miten kovan työnnön sauva pystyy välittämään eteenpäin. Markkinoiden jäykimmät kilpasauvat vaativat taipuakseen jopa 900 newtonin työnnön. Tämä vastaa sitä, että sauvan päässä olisi reilun 90 kilogramman paino.

suksisauvan rasituskone
Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikon kehittämä sauvatestauslaite mittaa voimaa, jota tarvitaan sauvan taivuttamiseksi. Julia Sieppi / Yle

Teemu Lemmettylä sanoo, että jos testissä mitattu maksimivoima ylittyy toistuvasti, sauva todennäköisesti katkeaa.

Nyt testatuista sauvoista jäykimmät vaativat taipuakseen 500–600 newtonin työnnön. Tulos jää kauas parhaista kilpasauvoista, mutta riittää varsin hyvin tavalliselle aktiivihiihtäjälle.

Sauvoja testannut Teemu Lemmettylä arvioi, että kuudet sauvat, eli Yokon 7100, One Wayn Diamond 9 Max, Rex Astra, Leki Composite Shark, Exel Formula ja Swix CT3 -sauvat kestäisivät voimat, jotka syntyvät kilpahiihtäjän kiihdyttäessä vauhtiin.

Käytännössä roteva hiihtäjä tarvitsee vähintään tämän tasoiset sauvat, jos aikoo hiihtää vauhdikkaasti vapaalla tyylillä tai lykkiä perinteistä vahvoin tasatyönnöin. Yllättävästi Rexin Astra -sauva oli yksi testin halvimmista, mutta se kesti myös kovia työntöjä.

– Sauvassa oli hieman enemmän materiaalia kuin monissa muissa sauvoissa, mikä selittää jäykkyyttä, arvoi Lemmettylä.

One Wayn Diamond 740, Yokon 5400 ja Startin Track jäävät työntötestissä alle 400 newtonin eli kauas kuudesta jäykimmästä sauvasta. Erityisesti pitkien ja raskaiden hiihtäjien käytössä sauvat taipuvat liikaa.

– Jos 50-kiloinen ihminen horjahtaa koko painollaan tällaisen sauvan päähän, se todennäköisesti katkeaa, sanoo Teemu Lemmettylä.

Kaikilla sauvamerkeillä on mallistossaan nyt testattuja sauvoja jämäkämpiä malleja, eli mikään merkki ei sinänsä valmista leimallisesti löysiä tai jäykkiä sauvoja. Esimerkiksi Start valmistaa tusinaa sauvamallia, joista nyt testattu Track on malliston alapäässä. Saman valmistajan huippumalli SD3 oli puolestaan Hiihtoliiton tekemän kisasauvatestin jäykimpiä. Asiantuntevan myyjän rooli korostuukin hiihtovälineiden valinnassa.

Tämä kävi ilmi myös, kun Yle hankki sauvoja urheiluvälineliikkeistä testiä varten. Kun 181 senttiä pitkä ja 77 kiloa painava toimittaja meni ostamaan Salomonin Equipe 20 -sauvoja, neuvoi myyjä jättämään kyseiset sauvat hyllyyn ja ostamaan kalliimmat hiilikuitusauvat. Kauppiaiden ei kuitenkaan annettu vaikuttaa testattavien sauvojen valintaan.

Painava sauva vaikeuttaa hiihtoa

Sauvan jäykkyyden lisäksi toinen tärkeä hiihtoon vaikuttava ominaisuus on sauvan paino.

Testissä sauvat sahattiin 145 sentin mittaan ja putkien massa ilman kahvoja ja sompia punnittiin. Erot olivat suuria, sillä kevyimmät putket painoivat vain 100 grammaa, mutta painavimmat lähes 150.

Selitys korkealle painolle on sauvojen materiaali. Kaikki testin painavimmat sauvat oli valmistettu suurimmaksi osaksi lasikuidusta, kevyimmät ovat hiilikuitusauvoja.

mies sahaa sauvaa
Testiin tulevat sauvan lyhennetään saman mittaisiksi. Näin sauvojen testituloksia voi verrata toisiinsa. Sahan varressa Suomen hiihtoliiton välinehuollosta vastaava projektipäällikkö Teemu Lemmettylä. Julia Sieppi / Yle

Kevyimpien sauvojen, eli Yoko 7100:n, Exel Formulan ja One Way Diamond Maxin putket painoivat vain runsaat 100 grammaa. Samaan painoluokkaan pääsee myös Yoko 5400.

Peränpitäjäksi painovertailussa jäivät OW Diamond 850X, OW Diamond 740, Start Track ja Salomon Equipe 20, joiden putken paino oli noin 140 grammaa. Myös työntötestissä hyvin pärjäävä Rex Astra on painavampi kuin kalliimmat sauvat, sen putki painaa 130 grammaa.

Paino ja erityisesti painon jakautuminen vaikuttavat myös suksisauvan swingiin eli heilautusominaisuuteen. Swingi on hyvä, kun sauva on helppo heilauttaa eteen. Ominaisuus on tärkeä myös aloitteleville hiihtäjille, sillä raskas sauva tuntuu jäävän jälkeen, ja rytmikäs hiihto vaikeutuu. Swingiin vaikuttaa myös sompa.

Swingiä ei kuitenkaan tässä testissä arvioitu. Myöskään kahvojen, hihnojen tai sompien ominaisuuksia ei arvioitu mitenkään. Sauvaa ostaessa hihnan sopivuus kannattaa sovittaa hiihtokäsineen kanssa. Jos hihna ei ole oikean kokoinen, voi myyjältä tiedustella, josko sen voisi vaihtaa saman tien sopivampaan.

Hiilikuitu jäykistää sauvan

Hiilikuitupitoisuus näyttää kertovan varsin paljon sauvan jäykkyydestä, mutta ei selitä sitä kokonaan. Nyt testatuista sauvoista Yokon 7100, OW Diamond Max, Exel Formula ja Swix Triac on jäykistetty kokonaan tai pääosin hiilikuidulla ja Teemu Lemmettylän mukaan niiden jäykkyys riittää useimmille aktiivihiihtäjille.

Muutamalla kympilläkin voi saada Rex Astran kaltaisen varsin jämäkän sauvan, mutta tällöin joutuu tinkimään keveydestä. Yoko 5400 taas on kevyempi kuin osa kalliimmista sauvoista, mutta samalla testin löysimpiä.

Kuluttajan kannattaakin olla tarkkana, sillä samassa hintaluokassa on myös sauvoja, jotka ovat sekä painavia että löysiä. Tällaisia sauvoja Teemu Lemmettylä ei tutkimuksen perusteella suosittele aktiivisesti hiihtäville.

– Nämä sauvat sopivat hiihtäjille, jotka hiihtävät vähän ja joille hiihto on lähinnä kävelyä sukset jalassa. Jos hiihtää muutaman kerran vuodessa lyhyen lenkin, tällaisetkin sauvat riittävät.

Välineasiantuntija vinkkaakin, että suksipakettia ostaessa ei kannata tinkiä sauvoista.

– Jos harrastus on säännöllistä, kannattaa laittaa sauvoihin satanen, niin saa jäykät hiilikuidusta tehdyt sauvat jotka kestävät pitkään, hän sanoo.

Noin 100 eurolla saa 100-prosenttisesta hiilikuidusta valmistetut sauvat, joiden putken paino on 100 grammaa.

Testin perusteella voi muotoilla 100-100-100 muistisäännön aktiivihiihtäjille: Noin 100 eurolla saa 100-prosenttisesta hiilikuidusta valmistetut kohtuullisen jäykät sauvat, joiden putken paino on 100 grammaa.

Jos tämä ei riitä, voi hiihtäjä ostaa kisasauvat, jotka maksavat jopa 300 euroa. Niiden iskunkestävyys ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin halvempien sauvojen, joten sukkahousumiehen tai -naisen on paras pitää kalleuksistaan hyvää huolta.

Sauvat usein alennuksessa

Sauvatestissä oli monenlaisia ja monenhintaisia sauvoja. Kehnojen hiihtotalvien jäljiltä kauppojen hyllyissä on tavaraa eri vuosilta, ja erityisesti keväällä sauvoihin liimaillaan kirkkaanvärisiä alelappuja. Mikään testiin ostetuista sauvoista ei ollut maaliskuun lopulla myynnissä niin kutsuttuun normaalihintaan.

Alunperin Ylen tarkoituksena oli ostaa neljät aktiivihiihtäjien sauvat ja neljät aloittelijoiden sauvat. Testi osoitti, että sauvojen testitulokset ja hinnat eivät noudatelleet selviä rajoja. Suunnilleen samaan hintaan voi saada varsin erilaiset sauvat. Kevään alennusmyyntejä kiertävälle kuluttajalle syntyy helposti mielikuva, että sauvoja kaupataan vain harvoin mainoksissa mainittuun suositushintaan.