Itämeren uusien kaasuputkien päällystyspaikka ratkeaa kesällä – Kotkassa juhlitaan jo

Kotkassa on jo varattu maata putkien päällystystöille Mussalon satamasta. Kaupungin maankäyttöinsinöörin mukaan uusi päällystysurakka tuo Kotkaan enemmän töitä kuin edellinen pinnoitustehdas muutama vuosi sitten. Nord Stream 2 ei vahvista tehtaan sijaintipaikkaa ennen kesää.

Pinnoitettuja kaasuputkia Kotkan Mussalossa vuonna 2010. Kuva: Yle / Raine Martikainen

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream 2 päättää kesällä, missä seuraavat Itämereen laskettavat maakaasuputket päällystetään. Yhtiön mukaan Kotka on heidän ainoa vaihtoehtonsa Suomessa, sillä kaupungissa on pinnoitetehdas valmiina.

– Kotka on vahvoilla. Meillä on hyviä kokemuksia sieltä. Sijainti on hyvä ja yhteistyö paikallisten kanssa on toiminut, kertoo Nord Stream 2 -yhtiön sidosryhmäpäällikkö Minna Sundelin.

Nord Stream rakensi Venäjän ja Saksan välille kaksi maakaasuputkea, jotka valmistuivat vuosina 2011 ja 2012. Nord Stream 2 rakentaa putkia kaksi lisää.

Kotkan maankäyttöinsinööri Tom Masalin pitää todennäköisenä, että suurin osa tulevien putkien päällystystöistä tehdään Kotkassa. Masalin neuvotteli kaasuputkiyhtiön kanssa viime viikolla.

– Kotkassa on tarkoitus päällystää 60 prosenttia putkista. Kyllä ne täällä tehdään, ellei mitään yllättävää tapahdu, Masalin kertoo.

Nord Streamin edellisistä Itämereen lasketuista kaasuputkista Kotkassa päällystettiin 40 prosenttia. Pinnoitetehdasta hoiti Eupec-niminen yritys, joka työllisti 200 ihmistä.

– Tällä kertaa työpaikkoja tulisi 300-400. Kotkaan tulee päällystettäväksi 12,5 metrisiä putkia noin 120 000 kappaletta, Masalin sanoo.

Kaupunki on valmistautunut vastaanottamaan putket ja toiminnalle on tehty maavaraukset Mussalon satamasta. Putkia odotetaan kaupunkiin alkusyksystä. Pinnoitetehdas aloittaisi toimintansa ensi vuoden tammikuussa. Tehtaalle ei ole vielä valittu toimijaa.

Sundelinin mukaan pinnoitetehtaan sijaintipaikka vahvistetaan kesäkuun jälkeen. Hän pitää vielä mahdollisena, että putket päällystettäisiin Kotkan sijasta Norjassa tai Saksassa.

Kotkassa myös varastoitiin putkia edellisen hankkeen aikana. Toinen välivarasto oli Hangossa. Hanko on ehdolla varastointipaikaksi myös uusille putkille.