Aiotko ostaa hiilikuitusauvat? Katso missä sauvoissa kallista kuitua on luvattu määrä

Suksisauvoja alennusmyynneistä etsivän hiihtäjän kannattaa suhtautua varauksella valmistajan ilmoittamaan hiilikuidun määrään. VTT tutki Ylen pyynnöstä sauvojen koostumusta. Isoin ero oli valmistajan ilmoittaman määrän ja testituloksen välillä oli lähes 30 prosenttiyksikköä.

urheilu
Hiihtäjä Kirkkolammen ladulla Rovaniemellä
Moni innokas hiihdon harrastaja valitsee hiilikuitusauvat niiden keveyden ja jäykkyyden vuoksi. Leppoisaan etenemiseen riittävät myös edulliset, suurimmaksi osaksi lasikuidusta valmistetut sauvat.Maija-Liisa Juntti / Yle

Useimpien suksisauvavalmistajien ilmoittamat tiedot sauvojen materiaalista pitävät paikkansa kohtuullisella tarkkuudella. Yle tutkitutti VTT:llä seitsemän 29 - 64 euroa maksaneen sauvan hiilikuitupitoisuuden.

Eniten tutkimuksessa heitti One Way Diamond 850X-mallin hiilikuitupitoisuus. Valmistajan mukaan sauva on valmistettu 50-prosenttisesta hiilikuidusta, mutta VTT:n tutkimuksen mukaan hiilikuidun osuus lujitteiden massasta oli 22 prosenttia.

Leki Composite Shark, Rex Astra ja Yoko 5400 on valmistajan ilmoituksen mukaan valmistettu 40-prosenttisesta hiilikuidusta. Lekin ja Rexin hiilikuitupitoisuus ylitti hieman ilmoitetun pitoisuuden, ja Yokon hiilikuitupitoisuus jäi 5 prosenttiyksikköä sen alle.

Yle selvitti jo aiemmin keväällä viiden suksisauvan hiilikuitupitoisuutta. Tuolloin kävi ilmi, että kahdessa tutkitussa sauvassa oli hiilikuitua ilmoitettua vähemmän.

Markkinajohtaja ei kommentoi

One Way Sportin markkinointijohtajan Ulla Bennertin mukaan VTT:n tutkima One Wayn sauva ei ole enää tuotannossa, mutta ei kommentoi asiaa muuten. One Way on markkinajohtaja Suomessa, Intersportin mukaan sen markkinaosuus on noin 40 prosenttia.

Exel Centra -mallin hiilikuitupitoisuudeksi ilmoitetaan Exelsportsin nettisivuilla 45 prosenttia, mutta VTT:n mittauksessa hiilikuidun osuus lujitteista oli 36 prosenttia.

Exelin lisenssinhaltijan E-sportsin sauvatuotepäällikkö Kari Halonen tiedusteli asiaa yrityksen käyttämältä tehtaalta Kiinasta. Hän korostaa, että E-Sports on tilannut 45-prosenttiset sauvat.

– Tehdas laskee käyttämänsä hiilikuidun määrän pinta-alan mukaan, ja sitä on tehtaan mukaan tässä tuotantoerässä 42 prosenttia. Vaikka ero on vain 3 prosenttiyksikköä, emme ole tyytyväisiä tehtaan toimintaan tämän tuotteen osalta ja edellytämme jatkossa parempaa laadun varmistusta, hän sanoo.

Start kertoo nettisivuillaan, että Track-mallin valmistuksessa on käytetty myös hiilikuitua, mutta ei kerro sen määrää. VTT:n testi osoitti pitoisuudeksi 11 prosenttia lujitteiden massasta.

Salomonin Equipe 20 -mallin hiilikuitupitoisuudeksi valmistaja ilmoittaa 20 prosenttia, mittaustulos oli 19.

“Yrityksellä vastuu laadun valvonnasta”

Lasikuitu ja hiilikuitu ovat sauvan lujitteita, jotka jäykistävät sauvan. Hiilikuitu on lasikuitua kevyempää, mutta myös kalliimpaa.

Materiaaliopin professori Jyrki Vuorinen Tampereen kertoo, että lasikuidun hinta on 2-3 euroa kilolta, kun taas kilo hiilikuitua maksaa 20–30 euroa, tietyt laadut jopa satoja euroja.

Lujitekuitujen lisäksi sauvoissa on 30–40 prosenttia muovia eli epoksia, jonka ansiosta sauva saadaan halutun muotoiseksi. Sataprosenttisella hiilikuitusauvalla tarkoitetaan sauvaa, jonka lujitemateriaalina on yksinomaan hiilikuitu.

Erilaiset mittaustavat voivat Jyrki Vuorisen mukaan selittää pieniä eroja tutkimustulosten ja valmistajien ilmoittamien hiilikuitupitoisuuksien välillä. VTT:n testissä hiilikuitupitoisuus on ilmoitettu massaprosentteina, kun taas hiilikuituteollisuudessa käytetään tyypillisesti tilavuusprosentteja. Vuorinen on tehnyt pitkän uran komposiittimateriaalien parissa.

– Erilainen mittaustapa ei selitä kymmenien prosenttien heittoja. Jos yritys myy tuotetta, jossa väitetään olevan 50 prosenttia hiilikuitua, mutta sitä onkin runsaat 20 prosenttia, on laadunvalvonta pettänyt, tai sitten kuluttajaa huijataan. Joka tapauksessa yrityksellä on vastuu laadun valvonnasta, professori sanoo.

Sauvamateriaalien tutkiminen paljastaa, että halpaa oikotietä hyvän sauvan tekemiseen ei ole. Jos sauvan halutaan olevan kevyt ja jäykkä, hiilikuidulle on vaikea löytää vaihtoehtoa.