Hengenvaara vaanii jäillä – kokeilimme miten jäistä pääse ylös käsivoimin

Helsingin pelastuslaitos on tammikuusta asti pelastanut jäihin pudonneita ihmisiä. Erityisesti pilkkijöitä liikkuu vielä reilusti Helsingin rannikoilla, vaikka jäille ei viranomaisten mukaan pitäisi mennä ollenkaan.

Kotimaa
Jaihin putoaminen
Jäiden sekaan pudonneella on erittäin huonot mahdollisuudet selvitä. Aikaa on vain muutama minuutti.

Herttoniemenrannassa pilkkijät kokeilevat onneaan meren jäällä. Kalaonnen lisäksi tarvitaan onnea, ettei jää petä jalkojen alta. Ylipalomies Markku Jansson Helsingin pelastuslaitokselta muistuttaa, että vaara on todellinen.

– Ei missään tapauksessa saa mennä jäälle. Pilkkijöitä on tietysti paljon jäällä, mutta ne menevät kokemuksen mukaan. Heillä on paljon apuvälineitä – on pelastautumispukua, naskaleita ja heittoliinoja.

Haastavaa onkin saada lapset ymmärtämään, että jäälle meno on kielletty.

– Lapset katsovat rannalta, että kun sedätkin on tuolla jäällä, niin kyllä mekin voidaan mennä kokeilemaan. Näistä tulee ongelmatilanteita.

Myös pilkkijöiden kanssa tulee ongelmia, kun jää heikkenee nopeasti. Pilkkipaikat ovat virtauksista riippuen hyvin erilaisia, eikä kukaan tiedä varmasti missä jää kestää.

– Olemme tammikuusta asti pelastaneet ihmisiä. Välillä on lauhaa, välilllä pakkasta, niin ei voi tietää koska se pettää, ylipalomies Jansson sanoo.

Järvissä saattaa olla vielä paksujakin kohtia, mutta vaara vaanii sielläkin

Suomen ympäristökeskus mittaa Uudenmaan järvien jäänpaksuutta kolmella havaintopisteellä. Tuusulanjärvessä, Espoon Pitkäjärvessä ja Nummelan Hiidenvedellä jäätä oli vielä maaliskuun 20. päivä 26 sentistä 35 senttiin.

Hydrologi Johanna Korhonen Sykestä kuitenkin muistuttaa, että kevätjäillä senttimäärä ei kerro jään kantavuudesta.

– Kun ei ole enää lunta, auringon säteily haurastuttaa jään rakennetta. Se voi niin sanotusti puikkoontua ja humpsahtaa alta, vaikka sitä olisi kolmekymmentä senttiäkin, Korhonen sanoo.

Jääpeitteet olivat ohenneet pari senttiä edellisestä mittauksesta maaliskuun 10. päivä. Pitkän ajan keskiarvoon nähden jäätä on Uudellamaalla jopa parikymmentä senttiä tavallista vähemmän.

– Erityisesti jos yöpakkaset loppuvat, pääsiäisen aikaan kannattaa olla varovainen. En oikeastaan enää suosittelisi Uudellamaalla jäille menemistä.

Helsingin edustalla merellä jäätä tuskin edes on. Seurasaarenselkä on jo lähes sulanut, Espoon Keilalahti on osittain avoinna ja Haukilahden rannassa avovesi liplattaa rantakiviin.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio arvioi, että merijäällä voi liikkua Vaasan saaristosta pohjoiseen ulottuvalla alueella.

– Niin Selkämeren, Saaristomeren kuin Suomenlahdenkin rannoilla jää on hyvin vaihtelevaa: aivan varmasti se jossain kantaa, mutta aivan yhtä varmasti jossakin se ei kanna.

– Jos ei tiedä mitä tekee ja mihin menee, niin on viisainta olla menemättä, Vainio sanoo.