Isis iskee Euroopassa, mutta kärsii tappioita Lähi-idässä

Äärijärjestö Isis on menettänyt alueita Irakissa ja Syyriassa, ja sen rahoitukseen kohdistuu aiempaa kovempia paineita.

Irakin hallituksen joukot etenivät kohti Jazirat Samarran aluetta Tikritistä länteen. Isis on kärsinyt tappioita niin Irakissa kuin Syyriassakin. Kuva: Baraa Kanaan / EPA

Brysselin terrori-iskujen tekijäksi ilmoittautuneen Isisin operaatiot Euroopassa voivat jossain määrin heijastella järjestön viimeaikaisia vaikeuksia Syyriassa ja Irakissa. Äärijärjestöllä voi olla tarve osoittaa, että se kykenee viemään sodan omalta maaperältään Eurooppaan.

Toisaalta on varsin epäselvää, kuinka suorasti Isisin keskusjohdon komennossa Pariisin tai Brysselin iskut toteutettiin. Terroristisolut voivat toimia varsin itsenäisesti viranomaisten huomiota välttääkseen.

Esimerkiksi Osama bin Ladenin al-Qaidan on arvioitu toimineen pikemminkin globaalina jihadistisena brändinä kuin tiukan keskusjohtoisena organisaationa.

Joka tapauksessa Isis on uudenlainen yhdistelmä jyrkän linjan aseellisesta islamistijärjestöstä – se on yhdistänyt maailmanlaajuista kunnianhimoa pyrkimyksiin toimivan valtion luomisesta.

Al-Qaidan johto suhtautui kriittisesti ajatukseen, että islamilaisen valtion, kalifaatin, luominen olisi nykyoloissa mahdollista. Irakin al-Qaidasta kehkeytyneen Isisin ja al-Qaidan suhteet katkesivatkin 2013.

Aiemmin niin pelätty al-Qaida on jäänyt kansainvälisen terrorismin kentällä aggressiivisen tulokkaan jalkoihin, mutta al-Qaidan johto voinee lohduttautua sillä, että Isisin valtionrakennushanke on nyt kasvavan paineen alla Syyriassa ja Irakissa.

Valtiohankkeen murentuminen himmentäisi merkittävästi Isisin mainetta. Se toisaalta lisäisi järjestön painetta iskeä mahdollisimman näyttävästi maailmalla pitääkseen yllä pelkoa herättävää imagoaan.

Takaiskuja taistelukentällä

Isisin voitot taistelukentällä ovat viime vuoden toukokuulta, jolloin järjestö sai haltuunsa läntisen Anbarin maakunnan pääkaupungin Ramadin Irakissa ja historiallisen Palmyran kaupungin Syyriassa.

Nyt Isis on joutunut puolustuskannalle.

Marraskuussa Irakissa kurditaistelijat ottivat Yhdysvaltain ilmatuella hallintaansaSinjarin kaupunginja katkaisivat Isisin kannalta keskeisen huoltoreitin Syyrian Raqqan ja Irakin Mosulin välillä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vuodenvaihteessa Irakin turvallisuusjoukot ja shiiataistelijat valtasivat takaisin Ramadin.

Syyriassa Yhdysvaltain tuella kurditaistelijoiden ja näiden liittolaisten joukot ovat edenneet Isisiä vastaan ja uhkaavat jopa Raqqaa.

Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat edenneet Isisin hallitseman Palmyran porteille.

Arviot Isisin menettämistä alueista vaihtelevat. Karttakuvaukset eri aseellisten ryhmien hallitsemista alueista tahtovat väistämättä olla jossain määrin harhaanjohtavia, sillä Syyriassa ja Irakissa on laajoja aavikkoalueita, joita kukaan ei hallitse.

Brittiläinen journalisti Patrick Cockburn katsoo, että paremman kuvan tilanteesta saa siitä, kuinka paljon ihmisiä eri ryhmien kontrolloimilla alueilla on.

Cockburn itse arvioi artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) The Independent-lehdessä, että Syyriassa vielä olevista 16 miljoonasta ihmisestä hallituksen alueilla on noin 10 miljoonaa ja Isisin, muiden kapinallisryhmien ja Syyrian kurdien alueilla 2 miljoonaa kullakin.

Isisin rahoitus tiukkenee

Samaan aikaan Isisin rahoitus kärsii. Yhdysvaltain johtama liittouma on kohdistanut ilmaiskuja Isisin rahalähteenä toimivaan öljykauppaan Syyriassa ja Isisin kontrolloimaan pankkijärjestelmään Irakissa.

Viime vuoden lokakuusta alkaen Yhdysvallat ja sen liittolaiset alkoivat voimakkaasti lisätä iskuja (siirryt toiseen palveluun) Isisin öljyinfrastruktuuria vastaan.

Operaation nimi on Tidal Wave II. Se viittaa toisen maailmansodan aikaiseen Tidal Wave -pommituskampanjaan Natsi-Saksan kontrolloimia öljynjalostamoita vastaan Romaniassa.

Isis tukeutuu merkittävissä määrin hallitsemiensa alueiden väestön ja alueiden kautta kulkevan tavaraliikenteen verottamiseen. Aluemenetykset kaventavat näitä tulovirtoja.

Isisille olisi paha takaisku, jos Syyrian sisällissotaan saataisiin jokin ratkaisu. Juuri sisällissodan luoma valtatyhjiö mahdollisti Isisin laajentumisen Irakista Syyriaan.

Isis on levittäytynyt Pohjois-Afrikassa

Takaiskut taistelukentällä horjuttavat Isisin markkinoimaa kuvaa omasta ylivertaisuudestaan, mutta äärijärjestön tarina tuskin päättyy vielä pitkään aikaan.

Pohjois-Afrikassa järjestö on kyennyt hyödyntämään Muammar Gaddafin jälkeisen Libyan sekasortoa ja uhkaa jo vakavasti Tunisiaa.

Isis voi edelleen hyödyntää sunnien ja shiiojen tulehtuneita suhteita Lähi-idässä.

Väkivalta on tehnyt syvät arvet kansanryhmien suhteisiin niin shiiaenemmistöisessä Irakissa kuin sunnienemmistöisessä Syyriassakin.

Irakissa shiiojen puolisotilaalliset järjestöt ovat esittäneet keskeistä roolia taisteluissa Isisiä vastaan, mikä on omiaan herättämään pelkoa ja epäluuloa sunniväestössä.

Osaltaan vihanpitoa lietsoo alueellinen suurvaltapolitiikka eli Saudi-Arabian vauraan sunnimonarkian ja Iranin shiiateokratian valtakamppailu.