1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt halutaan lähellä tuotettua kananmunaa: "Kysyntä jopa odotettua parempaa"

Suomalaiset syövät kilokaupalla kananmunia vuodessa ja määrän arvioidaan yhä kasvavan. Kanta-Hämeessä Hattulassa toimivat kananmunantuottajat kertovat, että lähimunille on nyt kysyntää.

Kotimaan uutiset
Kanoja lattiakanalassa
Ahtilan luomukanalassa kotkottaa kana jos toinenkin.Timo Leponiemi / Yle

HattulaMaaseudun Tulevaisuus kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että kananmunien kulutus on kasvussa. Gallup Elintarviketieto ennustaa, että tänä vuonna suomalaiset syövät jopa 12 kiloa munia eli 207 kananmunaa henkeä kohti.

Lähiruokainnostus näkyy kanalanpitäjien mukaan myös kananmunatuotannossa. Tämän on huomannut Hattulassa kanalaa pitävä maanviljelijä Jani Ahtila.

Kyllä se lähiruuan suosio on noussut aika jyrkästi tässä viime vuosina.

Jani Ahtila

– Kyllä se lähiruuan suosio on noussut aika jyrkästi tässä viime vuosina. Se näkyy ihan suoramyynnissä kuinka ihmiset hakevat meiltä munia suoraan. Myös kaupat haluavat valikoimiinsa lähituotteita, koska asiakkaat haluavat niitä sieltä ostaa.

Tilojen suoramyyntiä helpottaa hallituksen päätös nostaa (siirryt toiseen palveluun) tilalta myytävien kananmunien enimmäismäärää vuodessa kaksinkertaiseksi, 20 000 kiloon. Myös erilaiset ruokapiirit vauhdittavat munien menekkiä suoraan tuottajalta kuluttajalle.

Kana orrella kanalassa
Timo Leponiemi / Yle

Pääsiäinen on kananmunien sesonkiaikaa. Kanalassa se ei välttämättä näy, kertoo puolestaan Jani Ahtialan serkku Jarkko Ahtiala. Luomuviljelijä ryhtyi pari vuotta sitten luomukanalan pitäjäksi vaimonsa kanssa.

– En usko, että ne tietävät pääsiäisestä sen enempää, kuittaa Jarkko Ahtila kanojen pääsiäiskiireet.

– Samalla lailla ne munivat oli pyhä tai arki, Jarkko Ahtila naurahtaa.

Pakkaamossa enemmän kiirettä

Kiire ja huiske onkin enemmän pakkaamon puolella, jossa pitää varautua ajoissa pääsiäiseen.

Pääsiäisviikolla menee noin kaksi kertaa tavallisen viikon kananmunamäärä.

Jani Ahtila

– Pääsiäisviikolla menee noin kaksi kertaa tavallisen viikon kananmunamäärä. On ihan hyvä, jos ennen pääsiäistä on varastossa vähän munia, niin ei tarvitse myydä ei oota kaupoille, Jani Ahtila huomauttaa.

Tuottajien toimeentulo on taas tapetilla. Ei ole kauaakaan siitä, kun viljelijät marssivat traktorien kera Helsinkiin. Jani Ahtila pohtii tulevaa varovaisesti: ainahan ihmiset syövät ja kananmunienkin kulutus on nousussa.

– Tietysti kananmuna on sellainen tuote, jonka tuottamista ei juuri tueta. Siihen vaikuttaa kananmunien markkinahinta, ja sitä on tosi vaikea ennakoida. Jos hinta pysyy kohtuullisena, eiköhän silloin tuotanto jotenkin jatku.

Kananmunia ritilällä
Pääsiäisviikolla menee noin kaksi kertaa tavallisen viikon kananmunamäärä, kertoo Jani Ahtila.Timo Leponiemi / Yle

Luomukanalasta toinen tukijalka

Jani Ahtila myöntää, että munan hinta voisi olla aina hieman parempikin, mutta "ei se ole viime aikoina takapakkiakaan ottanut".

Kysyntä on ollut jopa odotettua parempaa.

Jarkko Ahtila

– Ehkä siinä työllensä saa palkan, mutta ei se liiankaan hyvä ole.

Luomuviljelytilalle luomukanala puolestaan toi toisen tukijalan. Jarkko Ahtila sanoo olevansa tyytyväinen, että luomukanala tuli perustettua.

– On mennyt hyvinkin niin kuin asia suunniteltiin ja arvioitiin. Kysyntä on ollut jopa odotettua parempaa, Jarkko Ahtila pohtii.

Lue seuraavaksi