Ilmajoen seurakunta viettää juhlavuottaan tekemällä tavallisesta erityistä

Seurakunnallisen toiminnan alkamisesta Ilmajoella on kulunut 500 vuotta. Ilmajoen kirkko puolestaan täyttää syksyllä 250 vuotta. Juhliva seurakunta panostaa juhlan kunniaksi tavalliseen toimintaan, josta tehdään tänä vuonna vähän erityisempää.

Ilmajoki
Ilmajoen seurakunta viettää 500-vuotisjuhliaan 2016.
Hanne Leiwo/Yle

Ilmajoen luterilainen seurakunta on perustettu 1532. Koska Ilmajoen kappelin kirkko on kuitenkin vihitty käyttöön jo kesäkuussa 1516 ja nykyinen kirkko syyskuussa 1766, päätettiin Ilmajoen seurakunnassa viettää juhlien vuotta jo tänä vuonna. Juhlittavaksi nostetaan 500-vuotias seurakunnallinen toiminta ja 250-vuotias kirkko.

Ilmajoella, kuten muuallakin, kirkolla on ollut merkittävä rooli yhteisön kehitykselle.

– Vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen tapahtui murros, jossa seurakunnalle tuli oma rooli ja kunnalle omansa. Kirkon kokoukset on olleet ne, joissa on päätetty yhteisistä asioista. Voi sanoa, että seurakunnan synty on ollut pitäjän synty, toteaa Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere.

Mantere muistuttaa, että seurakunta eivät ole sen työntekijät tai päättäjät, vaan ne ihmiset, jotka kuuluvat seurakuntaan. Ilmajoen seurakunnan juhlavuoden juhlinta suunnataankin kaikille. Juhlavuoden panostuksia on ohjattu normaalitoimintaan, josta koitetaan tehdä vähän tavallista erityisempää, sekä yhteisiin juhliin, joihin esimerkiksi helluntaina kutsutaan kaikki vauvasta vaariin.

Perinteinen perusajatus

Viisisataavuotias seurakunta toimii modernissa maailmassa. Toiminnan perusajatus löytyy kuitenkin vielä perinteistä. Tavoitteesta, että yhteisössä heikoimmillakin olisi hyvä olla.

– Aina lähtökohta on olllut se, että kuljetaan rinnalla, ihmisten kanssa yhtä matkaa. Edelleen diakonia on se aidoin seurakunnan työmuoto, eikä se tarkoita vain vanhuksista huolehtimista, vaan se lähtee päiväkerhosta ja kulkee kaikki ikäluokat läpi, Mantere sanoo. Yhä useammin diakonia on nykyään myös aineellista apua, kirkkoherra muistuttaa.