Tiaiset vähissä Lapissa

Talvilintukannat ovat Lapissa selvästi heikommat kuin aikaisempina talvina. Varsinkin tiaisten vähäisestä määrästä on havaintoja joka puolilta Lappia. Syynä on viime alkukesän kylmyys.

luonto
Talitiainen aterioimassa lintulaudalla
Vesa Vaarama / Yle

Lintulaudoilla pitäisi tähän aikaan vuodesta käydä vilske. Hanget ovat Lapissa vielä korkeat eikä luonto juurikaan tarjoa pikkulinnuille ravintoa.

Normaalitalvina tintit pomppivat lintulaudoilla sapuskasta tapellen, mutta nyt ruokintapaikoilla on ollut tavallista hiljaisempaa koko talven.

– Ruokintapaikat on ollut melkein tyhjiä ja osittain kokonaankin tyhjiä, lintujen määrät on olleet pieniä. Tiaiset puutuu paikoitellen kokonaan ja punatulkkuja on vähän, oikeastaan kaikkia on vähän, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ismo Kreivi sanoo.

Kesä koetteli pikkulintuja Tiaiset puutuu paikoitellen kokonaan ja punatulkkuja on vähän

Lintujen selviämisen kannalta hyvinkin ratkaisevaa on alkukesän sää.

Jos kylmät kelit kestävät pitkään jo hautominenkin epäonnistuu herkemmin. Ja jos poikaset kuorituvatkin, voi ravinnon löytäminen olla emolinnulle työn ja tuskan takana.

Viime kesä oli juuri sellainen.

– Kylmä ja sateinen, sehän riittää. Varsinkin hyönteissyöjillä ruokaa on vähän ja emolinnut joutuu käyttämään aikaa ruuan löytämiseen niin paljon, että poikaset kärsii siitä, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ismo Kreivi sanoo.

– Viime kesä oli varsinkin tiaisten osalta pesinnöiltään tosi huono eikä nuoria lintuja lähtenyt pesistä kovin paljon lentoon. Se näkyy nyt sitten meidän talvilinnustossa.

– Sama on monella muullakin lajilla. Ainakin täällä Lapissa säät oli niin kehnot, että kyllä se monenkin lajin pesintää haittasi, Ismo Kreivi sanoo.