Norjalainen kunta haluaa lahjoittaa Haltin huipun Suomelle

Norjalainen Kåfjordin eli Kaivuonon kunta esittää alueellaan olevan Haltitunturin huipun lahjoittamista Suomelle. Kunta on lähettänyt asiasta kirjeen Norjan pääministerille Erna Solbergille. Kåfjordin kunnanneuvoksen Svein Leirosin mukaan huippu olisi hieno lahja veljeskansalle.

Kotimaa
Haltin huippu 1331 mpy on Norjan puolella Kåfjordin kunnassa. Suomen korkein kohta 1324 on Haltin rinteellä rajapyykillä 303B.
Haltin huippu 1331 mpy on Norjan puolella Kåfjordin kunnassa. Suomen korkein kohta 1324 on Haltin rinteellä rajapyykillä 303B.Raimo Torikka / Yle

Norjalainen maanmittari Bjørn Geirr Harsson kävi Suomen ja Norjan rajalla olevalla Haltilla kartoittamassa tuntureita vuonna 1972. Harsson totesi paikalla Suomen korkeimman tunturin huipun olevan Norjan puolella. Asia jäi askarruttamaan. Eläkkeellä oleva Harsson teki viime kesänä Norjan ulkoministeriölle esityksen huipun lahjoittamisesta Suomelle.

Kun ministeriöstä ei kuulunut vastausta, Harssonin lahjaidea pantiin Facebookiin viime syksynä. Norjan yleisradio NRK teki aiheesta uutisen. Uutinen levisi pohjoismaissa ja maailmalle BBC:tä ja Washington Postia ja Australiaa myöten. Idea maapalan lahjoittamisesta valtiolta toiselle kiinnostaa aluekiistojen repimässä sotaisassa maailmassa.

Syntyneen julkisen keskustelun johdosta Norjan ulkoministeriö vastasi Harssonille viime tammikuussa. Ulkoministeriön virkamiesten mukaan Norja alue on perustuslain nojalla jakamaton eli alueluovutus olisi perustuslain vastainen. Virkamiesten mukaan maalahjojen antaminen ei myöskään kuulu pohjoismaiden väliseen juhlaperinteeseen.

Kåfjordin kunnanisä: Hieno lahja veljeskansalle

Kåfjordin kunnanneuvos Svein Oddvar Leiros kertoo Yle Lapille puhelimessa, että kunnassa luultiin Haltin huipun kuuluvan Suomelle. Maanmittari Harssonin esitys paljasti yllättäen, että huippu onkin Norjan puolella.

– Päädyimme siihen, että on loistoajatus lahjoittaa huippu veljeskansallemme Suomeen, sanoo Kåfjordin kunnanneuvos Svein Oddvar Leiros.

Kåfjordin kunta perustelee lahjoitusta useilla seikoilla. Kunnan mukaan Suomi on ehkä ainoa maa, jonka korkein kohta ei ole tunturin tai vuoren huippu vaan sijaitsee rinteellä. Norjan puolella oleva huippu on 1 331 metriä meren yläpuolella. Suomen korkein kohta on Haltin rinteessä 1 324 metrin korkeudessa Suomen ja Norjan rajapyykillä 303B.

Norja pienenisi hehtaarin

Lahjoituksella Norja, Nobelin rauhanpalkinnon kotimaana, voisi kunnan kirjelmän mukaan näyttää esimerkkiä alueista sotivassa maailmassa. Kåfjordin kunnan kirjeessä pääministeri Solbergille todetaan myös, että alueeseen perehtyneen geologin mukaan luovutettavalla alueella ei ole arvokkaita mineraaleja.

Luovutettava maa-alue olisi 0,01 neliökilometriä. Kåfjordin kunnan mukaan aluemenetys olisi merkityksetön Norjan pinta-alan kannalta. Kunnan mielestä kyse olisi rajantarkistuksesta. Niitä on pohjoismaiden kesken tehty aikojen kuluessa eri syistä.

Facebookissa lahjoitussivulle ”Halti som jubileumsgave” – on kertynyt 12 580 tykkääjää. Viimeiset päivitykset ovat viime vuoden joulukuulta. Sen jälkeen keskustelu näyttää hiipuneen. Kåfjordin runsaan viikon takaisesta aloitteesta Norjan hallitukselle kertoi Yleisradion veljesyhtiö NRK viime viikolla.

Runsaan 2 000 asukkaan Kåfjordin kunnan pääelinkeinoja ovat maatalous ja merikalastus.