1. yle.fi
  2. Uutiset

Valokuvaamoissa kuvataan nyt vastasyntyneitä sekä edustuskuvia työnhakua varten

Studiokuvaus valokuvaamossa pitää pintansa digikuvausbuumista huolimatta. Nykyisin ammattilaisen halutaan kuvaavan jo ihan vastasyntyneitä tai vasta parin viikon ikäisiä vauvojakin. Myös ansioluetteloon liitettävät sekä lemmikkien kuvat kuvautetaan yhä useammin ammattilaisella.

ilmiöt
Pia Alatalo Taikalyhty
Kare Lehtonen/Yle

Lapsien kuvauttaminen valokuvaamossa on jälleen kasvussa.

– Jossain vaiheessa oli trendi, että tuli omat kamerat, mutta nyt ammattikuvaajat ovat löytäneet uusia tuotteita kuvaamisen ympärille, mikä on saanut kuluttajat palaamaan kuvaamoihin, Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri kertoo.

Säterin mukaan valokuvaamossa otetuissa kuvissa korostuu kuvaajan ammattitaito.

– Kamera ei ajattele, se ei tee kuvaa kenenkään puolesta. Ammattikuvaaja opiskelee pitkälti valaisua, valaisemista ja valokuvauksen ympärille tulee koko ajan uusia teknisiä innovaatioita ja mahdollisuuksia, puhutaan vaikka sitten jälkityöstöstä jollakin kuvankäsittelyohjelmalla.

Puolivuotiaan tyttären tuominen kuvaamoon oli luumäkeläiselle Päivi Kuhaselle itsestäänselvyys, sillä myös hänen kolme vanhempaa lastaan on kuvattu valokuvaamossa samanikäisinä.

– Studiotausta on todella nätti ja tällaisessa rahallisessa paikassa kuvaus ehkä onnistuukin, Kuhanen luettelee studiokuvauksen etuja.

Tyypillisesti lapsesta otetaan yksivuotiskuva ja lisäksi sairaaloissa kiertää kuvaajia, jotka kuvaavat vastasyntyneitä.

– Perinteisesti Suomessa on ollut yksivuotiskuvaus sekä mahdollisesti puolivuotis- ja kaksivuotiskuvaus, mutta nyt ovat lisääntyneet new born -kuvaukset, jolloin saattaa olla, että nuorimmillaan kaksiviikkoinen tuodaan kuvattavaksi, valokuvaaja Pia Alatalo Studio Taikalyhdystä kertoo.

Uralla etenemiseen panostetaan studiovalokuvilla

Studiokuvat ovat kysyttyjä silloin, kun kuvattavan tarvitsee erityisesti esiintyä edukseen.

– Studiossa otetun hyvän kuvan merkitys kasvaa, joka näkyy erityisesti Facebook-, Linked In- ja työpaikanhakukuvissa, niiden kysyntä on ihan räjähdysmäisesti kasvanut, Säteri kertoo.

Säteri näkee kysynnälle selkeän syyn.

– Useimmiten kuva liitetään mielikuvaan työntekijästä, kun Facebookissa, Linked Inissä mahdollisesti haarukoida tulevaa työntekijää.

Kuvia käsitellään maltillisesti

Monet asiakkaat pyytävät kuvaajalta kuvan käsittelemistä heti kättelyssä.

– Usein kuulee ensimmäisen kahden-kolmen minuutin aikana kuvattavalta, että voitko photoshopata sitä kuvaa, mutta sitten kun asiaa käsitellään, niin saatetaan palata siihen, että tehdään vain ihan pieniä korjauksia.

Säteri kertoo, että tyypillisesti aikuiset ihmiset pyytävät korjaamaan kuvista silmäpusseja tai muita kasvojen alueen virheitä.

– Harvemmin niin radikaaleihin manipulointeihin lähdetään, että muutettaisiin kasvojen muotoa tai muuten ihmistä muotoiltaisiin, sellaisia ei yleensä kysytä, mutta pientä niin sanottua kauneuskirurgiaa kysytään, Säteri kertoo.

Lapsien kuvista poistetaan yleensä vain hetkellisesti iholla olevia kauneusvirheitä.

– Jos on jotain lapsen iholle normaalisti kuulumatonta, niin sellaiset voidaan korjata pois; aika usein mustelmat tai näpyt, Alatalo luettelee.

Myös ihmisen paras ystävä tuodaan usein studioon

Lemmikkien määrä on kasvanut ja eläimiin panostetaan yhä enemmän, joten myös lemmikkien kuvauttaminen kuvaamossa on kasvussa.

– Lemmikeistä halutaan hyviä, näyttäviä studiokuvia, Säteri sanoo.

Kuvattavat lemmikit eivät ole pelkästään koiria.

– Kyllä se on ihan lehmistä lähtien. Lemmikit ovat tärkeitä, joista halutaan muisto säilyvän, Säteri tuumaa.

Lue seuraavaksi