1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suurjännitelinjat

Yara rakentaa lähes 17-kilometrisen voimalinjan – koskee monia maanomistajia

Lannoitteita valmistava Yara rakentaa uuden voimajohdon Lapinlahdelta Siilinjärvelle parantaakseen tehtaiden käyttövarmuutta. Suunnitelmissa voimajohdon reitti kulkee yksityisten omistajien maiden kautta. Maanomistajia kuullaan asiasta huhtikuussa.

Kuva: Yle

Yara aikoo rakentaa voimajohdon Lapinlahden Alapitkältä Siilinjärvelle parantaakseen tehtaiden tuotannon käyttövarmuutta. Tällä hetkellä tehtailla on yksi sähkönsyöttölinja. Yaran tehtaille rakennettavaa voimajohtoa aiotaan pystyttää myös yksityishenkilöiden maa-alueille.

– Meillä on rakennuslupa ja seuraavaksi haluamme kuulla maanomistajia. Suunnitellulla reitillä on paljon yksityisten henkilöiden maa-alueita, joiden ylitse mennään, sanoo Yaran Siilinjärven tehtaiden johtaja Taisto Koivumäki.

Kuulemiskokous järjestetään Siilinjärvellä Yaran tehtailla 19. huhtikuuta, jossa asianomistajilla on mahdollisuus tulla kuulluiksi. Koivumäen mukaan kuulemiskokouksen pohjalta määritetään voimajohdon tarkka reitti sekä tulevan voimajohdon pylväiden paikat.

Yksityisten maa-alueet eivät siirry Yaran omistukseen, vaan Yara hakee johtoalueelle käyttöoikeutta. Voimalinjan ylläpito on Yaran tehtävä.

Voimajohdon suunniteltu reitti kulkee lähinnä peltoalueiden poikki, Koivumäki kertoo. Peltoa voidaan hänen mukaansa viljellä normaalisti, lukuun ottamatta pylväiden paikkoja. Jos voimajohdon tulevalla reitillä on metsää, korkeat puut kaadetaan voimajohdon vaatimalta alueelta.

Koivumäen mukaan uusi voimajohto parantaa hieman myös Siilinjärven kunnan sähkönsaannin varmuutta.

– Siilinjärvellä on jo kaksi sähkönsyöttölinjaa ja Yaran rakentama linja toisi kunnan alueelle luotettavamman sähkön varasyötön, Koivumäki kertoo.

Suunnitellun voimajohdon pituus on lähes 17 kilometriä ja johtoalueen vaatima leveys maassa on 26 metriä, reunavyöhykkeineen lähes 50 metriä. Johdon sijaintikarttaa ja alueen poikkileikkauspiirroksia voi käydä katsomassa Lapinlahden ja Siilinjärven kuntien virallisilla ilmoitustauluilla.