Pääsiäismuistio: Kauppojen aukioloajat vapautuivat, kesäaika alkaa

Kaupat ovat saaneet olla vapaasti auki tammikuusta alkaen. Juna- ja bussivuoroissa on pääsiäisenä muutoksia. Muutoksia aiheuttaa pääsiäisen lisäksi kesäaikaan siirtyminen.

Kotimaa
Kananmunat pääsiäinen.
Yle

Kauppojen aukioloajat vapautuivat tammikuussa, ja myymälät saavat olla vapaasti auki, kertoo Päivittäistavarakauppa (siirryt toiseen palveluun). Pääsiäisen aukioloajoissa voi olla suuriakin vaihteluja kaupoittain. Oman kaupan aukioloaika kannattaa tarkistaa myymälän nettisivuilta.

Alkon myymälätovat normaalisti auki torstaina 24. maaliskuuta. Sen jälkeen ne avautuvat seuraavan kerran tiistaina,Alko (siirryt toiseen palveluun)tiedottaa.

Ostorkärryt.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Useimmat Postin omat myymälät sulkeutuvat torstaina kello 18 ja avautuvat tiistaina, Posti (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Helsingin pääposti on avoinna lauantaina kello 10–16, Joulupukin pääposti Rovaniemellä on auki vuoden jokaisena päivänä. Monet postit toimivat Postin kumppaniyrityksissä ja palvelevat niiden aukioloaikojen mukaan.

Pankit sulkevat ovensa torstaina kello 13, toteaa Suomen Pankki (siirryt toiseen palveluun). Ne avautuvat seuraavan kerran tiistaina.

Pääsiäisen menoliikenne jakautuu enimmäkseen torstaille ja perjantaille, paluuliikenne molemmille pääsiäispäiville. Pääsiäisliikenteessä autoja voi olla hetkittäin tuplastikin enemmän kuin normaaleina päivinä, Liikennevirastosta (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Autoilijoita auttaa Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Pajunkissa. Se päivystää maanantaihin saakka. Lisää tietoa palvelusta on Autoliiton nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Osa bussivuoroista jää pääsiäisenä kokonaan ajamatta. Matkahuolto kehottaa tarkistamaan päivä- ja vuorokohtaiset aikataulut nettisivuiltaan (siirryt toiseen palveluun). Kesäaika alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja sekin vaikuttaa useiden yöllä liikennöitävien kaukobussien aikatauluihin, Matkahuolto (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Sekä kauko- että lähijunienaikatauluissa on muutoksia. Torstaina noudatetaan perjantaiaikatauluja, perjantaina junat kulkevat pääosin sunnuntain aikataulujen mukaan. Perjantaiaamun kaukojunaliikenteessä liikennöi useita lisäjunia. Lauantaina ajetaan normaalein aikatauluin, sunnuntaina pääosin sunnuntaiaikataulujen mukaan. Maanantaina liikennöidään sunnuntain mukaisesti. Kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa myös junaliikenteeseen. Aikatauluista on tarkempaa tietoaVR:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Junan vauhdissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääkaupunkiseudulla lähijunaliikenteen linjatunnuksissa ja pysähtymispaikoissa tapahtuu muutoksia sunnuntaina 27. maaliskuuta, toteaa Helsingin seudun liikenne eli HSL. HSL kertoo muutoksista nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Joukkoliikenteen aikatauluissa on muutenkin muutoksia (siirryt toiseen palveluun): Kiirastorstaina noudatetaan perjantain aikatauluja. Perjantaina, sunnuntaina ja maanantaina ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle ennakoidaan pääsiäisruuhkaa. Vilkkainta on torstaina, ruuhkaa on myös perjantaiaamuna. Finavia (siirryt toiseen palveluun) neuvoo matkustajia varaamaan riittävästi aikaa pysäköintiin, matkatavaroiden jättöön sekä turvatarkastukseen.

Veripalvelutoimistot ovat auki torstaina ja lauantaina. Perjantaina ja maanantaina ne ovat kiinni, Veripalvelu (siirryt toiseen palveluun) tiedottaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin päivystää perjantaista maanantaihin kello 14–17. Chat on auki perjantaista sunnuntaihin kello 14–17 ja maanantaina kello 14–20, MLL (siirryt toiseen palveluun) toteaa.