Erdogan: Turkki karkotti yhden Brysselin hyökkääjistä ja varoitti Belgiaa hänestä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki kertoi karkotuksesta Belgian viranomaisille. Erdogan sanoi, että Belgia jätti huomiotta Turkin varoituksen miehestä ja päästi tämän myöhemmin vapaaksi.

Ulkomaat
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip ErdoğanChristophe Betit Tesson / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että Turkki otti kiinni yhden Brysselin hyökkääjistä kesäkuussa 2015 ja karkotti hänet kuukautta myöhemmin. Mies otettiin kiinni Etelä-Turkissa Gaziantepissa lähellä Syyrian rajaa.

Erdogan ei nimennyt Turkin karkottamaa miestä, mutta Turkin presidentinkanslia kertoi vähän myöhemmin miehen olevan Ibrahim El Bakraoui.

Erdoganin mukaan Turkki lähetti miehen Hollantiin hänen omasta pyynnöstään ja ilmoitti asiasta Hollannin viranomaisille. Erdoganin mukaan Turkki ilmoitti asiasta myös Belgian viranomaisille virallisesti 14. heinäkuuta.

Erdogan sanoi, että mies pidätettiin Belgiassa, mutta Belgian viranomaiset päästivät miehen myöhemmin vapaaksi jättäen huomiotta Turkin varoitukset siitä, että mies oli vierastaistelija.

– Huolimatta siitä, että varoitimme tämän miehen olevan terroristitaistelija, Belgia ei kyennyt yhdistämään häntä terrorismiin, Erdogan sanoi.

Belgialainen sanomalehti De Morgen kertoo, että syyttäjäviranomainen kiistää, että Belgia olisi vapauttanut miehen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset