Keitele toivotti turvapaikanhakijat tervetulleiksi: "Näen ihmisistä, että he ajattelevat meistä hyvää"

Turvapaikanhakijoiden ja kantasuomalaisten yhteiselo on sujunut auvoisasti pienessä pohjoissavolaisessa kunnassa, Keiteleellä. Kyläläiset kehuvat turvapaikanhakijoita kohteliaiksi ja turvapaikanhakijat keiteleläisiä auttavaisiksi. Vastaanottokeskuksen johtajan paikan haikein mielin jättävä Pekka Räsänen arvioi, että Keiteleellä on ehkä Suomen suurin sydän.

turvapaikanhakijat
Ahmad Mateen, Maliha ja Zaid Bazwan
Markus Sjöberg / Yle

Keiteleen vastaanottokeskuksen asukkaat jonottavat päästäkseen kiittämään ja hyvästelemään SPR:n Pohjois-Savon vastaanottokeskusten johtajan paikan jättävää Pekka Räsästä. Kainalosauvojen kanssa kulkeva vastaanottokeskuksessa asuva mies haluaa, että hänen sanansa käännetään myös toimittajalle.

– Hän (Pekka Räsänen) on hieno mies. Olen surullinen, että hän lähtee. Meille tulee häntä ikävä, mies sanoo silmät täynnä kyyneliä.

Räsänen ja mies halaavat. Myös Räsänen joutuu pyyhkimään silmäkulmiaan.

– Onhan tämä aika haikeaa, muihin tehtäviin Lappiin palaava Räsänen sanoo.

Kunta otti ohjat

Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat halunneet järjestää kunnon läksiäisjuhlat Räsäselle. Tarjolla on afganistanilaisia herkkuja ja musiikkia. Räsänen ehti olla Keiteleen ja muiden SPR:n Pohjois-Savossa pyörittävien vastaanottokeskusten ja väliaikaismajoitusten yhteisenä johtajana alle puoli vuotta. Hän on alusta asti kehunut, kuinka hyvin keiteleläiset ovat ottaneet uudet tulijat vastaan.

Ollaan sitten marketissa tai kuntosalilla, aina sanotaan terve ja hei hei.

Ahmad Mateen Bazwan

– Vaikka Keitele on pieni kylä ja kunta, sillä on kenties Suomen suurin sydän, Räsänen sanoo.

Kunnanjohtaja Hanna Helasteen mukaan yksi selitys keiteleläisten ja turvapaikanhakijoiden hyvälle yhteiselolle on se, että kunta osti hotellin ja päätti tarjota sitä turvapaikanhakijoiden majoitukseen.

– Toisin kuin joissakin muissa kunnissa, jossa kunnan päättäjät ovat lehdestä lukeneet, että paikkakunnalle perustetaan vastaanottokeskus. Keiteleläisillä on myös vahva talkoo- ja yhdessä tekemisen henki, yhdessä kannetaan vastuuta. Ja kyllähän sekin vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen, että joukossa on 2-vuotiaita nappisilmiä, Helaste sanoo.

Turvapaikanhakijat tervehtivät

Mutta mitä asiasta ajattelevat keiteleläiset itse? Onko elo uusien tulokkaiden kanssa sujunut heidänkin mielestään yhtä auvoisasti kuin vastaanottokeskuksen johtaja ja kunnanjohtaja sanovat? Vastaanottokeskuksen vieressä on kahvila, josta Marjatta Nuutinen on poistumassa pullapussi kädessään. Hän kertoo katselleensa ja kuulostelleensa, miten turvapaikanhakijat tulisivat Keiteleen arkeen vaikuttamaan. Eikä hänellä ole siitä mitään kielteistä sanottavaa.

– Heitä ei ole muutoin näkynyt, paitsi kävelyllä olen törmännyt. Silloin he sanovat päivää. Ongelmia ei ole ollut. Johtuisiko se siitä, että tänne on tullut perheitä eikä niinkään nuoria miehiä, Nuutinen pohtii.

Ymmärrän hyvin, että nämä ihmiset lähtevät.

Juha Räsänen

Myös kylänraitilla vastaan tullut Eero Jauhiainen kiittelee, että turvapaikanhakijat ovat kohteliaita ja tervehtivät ohi kulkiessaan. Jauhiaisen mukaan ongelmia ei ole ollut.

– Kunhan paikkakuntalaiset osaavat olla ihmisiksi, hän lohkaisee.

Ei yhtään hälytystä

Samaa mieltä ollaan myös kahvila-ravintola Patakatissa. ”Ikinuoreksi” itseään kutsuva mies toteaa, että hänen tapaamansa turvapaikanhakijat ”käyttäytyvät fiksusti”. Hänen kanssaan kahvilla istuva Juha Räsänen kertoo ymmärtävänsä uusia tulokkaita.

– Ymmärrän hyvin, että nämä ihmiset lähtevät. Jotkut ehkä lähtivät paremman elämän perässä, mutta myös henkensä kaupalla terroristien pommeja pakoon.

Molempien mukaan yhteiselo on sujunut tähän mennessä rauhallisesti. Räsänen muistelee poliisienkin hämmästelleen, ettei Keiteleen vastaanottokeskuksesta ole tullut yhtäkään hälytystä.

– En tiedä, muuttuuko tilanne, kun kesä tulee ja käydään kaljaa ostamassa. Alkoholihan voi muuttaa ihmisen. Mutta tässä vaiheessahan siitä ei voi mitään sanoa eikä tähän asti ole ollut moitteen sanaa.

Toisaalta Räsänen sanoo ymmärtävänsä niitä, joita ärsyttää valtion verorahojen käyttäminen turvapaikanhakijoihin. Häntä itseään tämä ei ärsytä.

– Kunhan itsellä on rahaa sen verran, että pärjää.

"Kiva, kun on uusia ihmisiä"

Muutaman sadan metrin päässä Patakissasta sijaitsee Nilakan yhtenäiskoulu, jossa käy myös vastaanottokeskuksen lapsia. Kuutosluokkalaisen Laura Ojalan ja viidettä luokkaa käyvän Joona Hämäläisen mukaan uusien luokkakavereiden kanssa tullaan hyvin toimeen ja heidät otetaan mukaan peleihin ja leikkeihin. Koululaiset kertovat, että jos suomen kielen taito ei riitä uusien luokkakavereitten kanssa keskusteluun, avuksi otetaan englanti.

– Kiva, kun on tullut uusia ihmisiä, Ojala sanoo.

– Meidän luokalla on yksi, ja se on mukava tyyppi. Me puhutaan englantia, mutta hän osaa sanoa myös suomeksi moi ja tuollaisia sanoja, kertoo Hämäläinen.

Maatilavierailuja ja pilkkimistä

Johtajan paikkansa jättävä Räsänen tervehtii koulusta palaavia lapsia ja kyselee kuulumisia. Tervehtimistä on selvästi opeteltu, kuten keiteleläisten kommenteistakin ilmenee.

Myös tammikuussa Suomeen saapunut afganistanilainen Ahmad Mateen Bazwan nostaa esille tervehtimisen. Ollaan sitten marketissa tai kuntosalilla, aina sanotaan terve ja hei hei, hän sanoo.

– Kun keskustelemme, puhumme englantia ja yritämme myös suomea. Jos sanat loppuvat, niin elekieli toimii. Kuntosalilla ei jutella, mutta sielläkin tervehditään. Ihmiset eivät katso meitä pahalla silmällä. Näen ihmisistä, että he ajattelevat meistä hyvää, Bazwan uskoo.

Hän kiittelee muutoinkin keiteleläisiä vuolaasti. He ovat Bazwanin mukaan kilttejä ja auttavaisia ihmisiä. Paikallisten kanssa pelataan esimerkiksi jalkapalloa ja käydään pilkillä. Myös maatilalla on päästy vierailemaan.

– Hän näytti metsässä, miten metsäkone toimii ja miten lehmiä täällä pidetään.

Bazwan on iloinen siitä, että on päässyt perheineen Suomeen.

– Afganistanissa ja matkan aikana tänne me emme tunteneet olevamme turvassa. Nyt tunnemme, Bazwan sanoo.

Vastaanottokeskuksen ovella yksi turvapaikanhakijoista tarttuu hihasta ja pyytää välittämään viestin:

– Turvapaikanhakijoista kerrotaan monia negatiivisia asioita Euroopassa ja Suomessakin. Ehkä päivä Keiteleellä on osoittanut, että myös hyviä asioita ja ihmisiä on olemassa.