Koe uusi yle.fi

Katainen: Myös tiedustelutiedon kuljettava rajojen yli

Euroopan komissio pitää välttämättömänä, että Euroopan maiden tiedustelupalvelut jakavat keskenään tietoa nykyistä paremmin. Komissio käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona.

Ulkomaat
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen toivoo EU-maiden tiedustelupalvelujen lisäävän yhteistyötään.Yle

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi illan A-studiossa, että komissio tulee todennäköisesti ottamaan asian esille sisäministereiden neuvostossa.

– Eli tullaan nostamaan painetta jäsenmaiden suuntaan, että nyt on korkea aika lisätä eurooppalaisten kansalaisten turvallisuutta. Rikolliset ja terroristit kulkevat rajojen yli, mutta myös viranomaistietojen pitää kulkea.

Kuvaavana esimerkkinä yhteistyöongelmista Katainen pitää sitä, että Pariisin terrori-iskuihin osallistumisesta perjantaina kiinniotettu Salah Abdeslam oli jo aiemmin ollut Belgian poliisin huostassa. Hänet oli kuitenkin vapautettu, vaikka Ranskan tiedustelupalvelu tiesi tämän olevan epäilyttävä henkilö.

Katainen myöntää, että komissiolla ei ole valtaa poliisiasioissa tai turvallisuusasioissa, joten sillä on vain avustava rooli.

Katainen on iloinen siitä, että monet aiemmin tehdyistä esityksistä ovat menossa hyvin eteenpäin: matkustajaliikenteen tietojenvaihdosta päätettäneen muutaman viikon sisällä. Samoin lainsäädäntöhanke, joka liittyy terrorismin rahoittamisen vaikeuttamiseen, on käynnissä.

Suomessa tiedustelulait vielä säätämättä

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) muistuttaa, että Suomelta puuttuu lainsäädäntö kokonaan sekä sisäisestä että ulkoisesta tiedustelusta. Hän on mukana parlamentaarisessa työryhmässä, joka seuraa runsas vuosi sitten alkanutta tiedustelulakien valmistelua. Laaja tiedustelulakien uudistus saattaa antaa poliisille mahdollisuuden tietoliikenteen valvontaan, kuten tekstiviestien seurantaan. Lakien säätäminen saattaa vaatia perustuslain muuttamista. Esimerkiksi Ranskan viranomaisilla on Suomen poliisia laajemmat valtuudet valvoa ihmisiä.

Kasvi pohtiikin säännösten eroavuuksien mukanaan tuomia ongelmia kansainväliseen tietojenvaihtoon:

– Mailla on eri määritelmiä, siitä mikä on kansallinen turvallisuus. Voi olla, että suomalaisista kerätään toisessa EU-maissa tietoja keinoilla, jotka ovat Suomessa laittomia ja luovutetaan Suomen viranomaisille.

– Paradoksaalisesti samaan aikaan kun pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä, miten ihmiset reagoivat? Nationalismi nousee ja halutaan rakentaa muureja.

Lainvalmistelua tekevillä työryhmillä on aikaa työhönsä tämän vuoden loppuun asti.