Haaretz-lehti: Belgia sai etukäteen tietoa lentokenttäiskusta

Israelilainen sanomalehti Haaretz esittää kovia väitteitä Belgian terrori-iskujen taustoista. Lehden mukaan Belgian viranomaiset olivat saaneet etukäteen selkeän varoituksen lentokenttää uhkaavasta iskusta.

Ulkomaat
Sotilaat partioivat Brysselin kaduilla 22. maaliskuuta.
Sotilaat partioivat Brysselin kaduilla 22. maaliskuuta.Yon Valat / EPA

Haaretzin (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan Belgian turvallisuuspalvelu sekä muidenkin länsimaiden tiedusteluelimet olivat saaneet etukäteen täsmällisen varoituksen, joka koski Belgiaan tehtäviä terrori-iskuja.

Turvallisuuspalveluilla oli lehden mukaan varmuudella tiedustelutietoa siitä, että iskuja suunniteltiin tehtäviksi lähitulevaisuudessa lentokentälle ja mahdollisesti myös metroon. Vakavasta etukäteisvaroituksesta huolimatta Brysselin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun varautuminen oli riittämätöntä.

Lehden mukaan Belgian terrori-iskut oli suunniteltu äärijärjestö Isisin hermokeskuksessa, syyrialaisessa Raqqan kaupungissa.

Haaretz ei valota saamiensa tietojen taustoja enempää.

Erdogan: Turkin varoitusta ei huomioitu

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että Turkki otti kiinni yhden Brysselin hyökkääjistä viime vuoden kesäkuussa, ja karkotti hänet kuukautta myöhemmin.

Erdogan sanoi, että mies pidätettiin myöhemmin Belgiassa, mutta Belgian viranomaiset päästivät miehen vapaaksi jättäen huomiotta Turkin varoitukset siitä, että mies oli vierastaistelija.

Euroopan komissio pitää välttämättömänä, että Euroopan maiden tiedustelupalvelut jakavat keskenään tietoa nykyistä paremmin. Komissio käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi Ylen A-studiossa että komissio tulee todennäköisesti ottamaan asian esille sisäministereiden neuvostossa.

– Rikolliset ja terroristit kulkevat rajojen yli, mutta myös viranomaistietojen pitää kulkea rajojen yli, Katainen totesi.

Brysselin lentokentälle ja metroasemalle tiistaina tehdyissä terrori-iskuissa kuoli ainakin 31 ja haavoittui ainakin 270 ihmistä.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AFP, AP