Brysselin iskut – mitä tiedämme nyt?

Brysselin tuhoisat terrori-iskut tehtiin tiistaina 22. maaliskuuta. Kaksi pommia räjähti Zaventemin lentokentällä ja yksi Maelbeekin metroasemalla. Terroristijärjestö Isis on sanonut olevansa iskujen takana. Kokosimme tähän sen, mitä tapahtumista tähän mennessä tiedetään.

Brysselin iskut
Zaventemin lentokentän henkilökunta sytyttää kynttilöitä terrori-iskujen uhrien muistoksi pidetyllä hiljaisella kävelyllä Brysselissä.
Zaventemin lentokentän henkilökunta sytytti kynttilöitä terrori-iskujen uhrien muistoksi pidetyllä hiljaisella kävelyllä Brysselissä 23. maaliskuuta.Olivier Hoslet / EPA

• Keskiviikkona iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa viranomaiset vahvistivat, että kolmessa räjähdyksessä on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut ainakin 31 ihmistä ja loukkaantunut noin 270. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi keskiviikkoiltana, että Belgian terveysministeriön tiedottajan mukaan kuolleita olisi 31 ja loukkaantuneita 300, joista 150 olisi vielä sairaalassa.

• Iltapäivällä Belgian viranomaiset kertoivat, että kaksi Brysselin eilisten iskujen tekijöistä oli veljeksiä. Maelbeekin metroaseman itsemurhaiskun teki Khalid el-Bakraoui, ja yksi lentokentän pommi-iskuissa kuolleista hyökkääjistä oli hänen veljensä Ibrahim. Molemmat olivat belgialaisia ja poliisi tunsi heidät.

Turvakameran kuvaa terriristiepäillyistä Brysselin lentokentällä.
Brysselin lentokentällä ennen iskuja otetussa turvakameran kuvassa näkyvät iskusta epäillyt. Najim Laachraouin sanotaan olevan kuvassa vasemmalla.EBU

• Alkuillasta Suomen aikaa useat tiedotusvälineet kertoivat, että viranomaiset olisivat tunnistaneet myös toisen lentokentän itsemurhapommittajista. Tietoja ei ole vielä virallisesti vahvistettu, mutta miehen kerrotaan olevan Najim Laachraoui, jonka uskotaan toimineen Pariisin iskujen pommintekijänä.

• Päivällä kerrottiin, että kolmas lentokenttäiskuista epäilty mies olisi pidätetty Anderlechtissa, Brysselin lähellä. Myöhemmin kuitenkin varmistui, että pidätetty ei sittenkään ole lentokenttäiskujen kolmas epäilty. Iskuista epäilty mies on edelleen karkuteillä, eikä hänen henkilöllisyyttään tiedetä.

• Liittovaltion syyttäjä kertoi keskiviikkona, että lentokentältä paennut mies toi lentokentälle laukun, joka sisälsi suuren määrän räjähteitä. Mies kuitenkin hylkäsi pommilaukun kentälle ja lähti. Pommi ei lauennut, ja armeijan räjähdeasiantuntijat räjäyttivät sen lentokentän evakuoinnin jälkeen.

• Liittovaltion syyttäjä vahvisti, että poliisit löysivät tiistai-iltana noin 15 kiloa erittäin vaarallista ja Isisin suosimaa kotitekoista TATP-räjähdysainetta kotietsinnässä Brysselin Schaarbeekissä. Asunnosta löydettiin lisäksi Isisin lippu sekä 150 litraa asetonia, laukaisimia, nauloja ja muita pommien tekemisessä käytettäviä tarvikkeita.

Ihmisiä Brysselin keskustassa tiistai-ilta räjähdysten jälkeen.
Ihmisiä Brysselin keskustassa tiistai-iltana räjähdysten jälkeen.Christophe Petit Tesson / EPA

• Syyttäjä kertoi myös, että iskuista on aloitettu rikostutkinta. Syyttäjän mukaan poliisi teki iskujen jälkeen useita kotietsintöjä ja ratsioita. Ne aloitettiin sen jälkeen, kun hyökkääjät lentokentälle kuljettanut taksikuski ilmoittautui poliisille. Hän sanoi, että yksi miesten suurista laukuista ei mahtunut autoon ja myöhemmin poliisi löysi taksinkuljettajan antamasta osoitteesta muun muassa naulapommin.

• Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että Turkki otti kiinni ja karkotti Ibrahim El Bakraouin kesällä 2015. Erdoganin mukaan Turkki lähetti miehen Hollantiin hänen omasta pyynnöstään ja ilmoitti asiasta Hollannin sekä Belgian viranomaisille ja kertoi miehen olevan vierastaistelija. Belgian viranomaiset eivät kuitenkaan Erdoganin mukaan löytäneet yhteyksiä terrorismiin ja vapauttivat miehen. Belgialainen sanomalehti De Morgenin mukaan Belgian syyttäjäviranomainen kiistää, että Belgia olisi vapauttanut miehen.

Poliiseja Shaerbeekin kaupunginosassa Brysselissä 22. maaliskuuta.
Poliiseja Schaarbeekin kaupunginosassa Brysselissä 22. maaliskuuta. Stephanie Lecocq / EPA

• Brysselin Zaventemin lentokenttä suljettiin heti iskujen jälkeen ja viranomaisten mukaan se pysyy suljettuna myös perjantain.

• Brysselin koko joukkoliikenne pysähtyi iskujen jälkeen, mutta alkoi toimia taas tiistai-iltana. Metrot liikennöivät keskiviikkona iltaseitsemään saakka ja niiden kerrottiin alkavan kulkea jälleen torstaiaamuna.

• Osa iskujen jälkeen suljetuista Brysselin kaduista ja tunneleista avattiin myöhään keskiviikkoiltana.

• Useat maat ovat nostaneet turvallisuustasoaan ja lisänneet esimerkiksi rajatarkastuksia sekä poliisien ja turvallisuushenkilökunnan läsnäoloa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset