Puola ei suostu vastaanottamaan kiintiöpakolaisia Brysselin iskun jälkeen

EU päätti syyskuussa, että 120 000 turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. Puola äänesti tuolloin suunnitelman puolesta, mutta on nyt muuttanut mielensä.

Ulkomaat
Beata Szydlo
Beata SzydloPawel Supernak / EPA

Puolan pääministeri Beata Szydlo ilmoitti keskiviikkona, että Puola ei aio ottaa vastaan sovittua 7 000 turvapaikanhakijaa. Syynä on Brysselin tiistainen terrori-isku.

– Brysselin tapahtumien jälkeen ei ole mahdollista, että voisimme ottaa vastaan yhtäkään siirtolaista, euroskeptisen Laki ja oikeus -puolueen Szydlo sanoi Superstacja-televisiokanavalle.

Laki ja oikeus -puolue suostui aiemmin Puolan edellisen, liberaalin hallituspuolueen asettamaan 7 000 turvapaikanhakijan kiintiöön. Puola myös äänesti pakolaisten siirtojärjestelyn puolesta EU:ssa syksyllä.

EU:n sisäministerit päättivät syyskuussa, että 120 000 turvapaikanhakijan sijoitetaan kahden vuoden aikana EU-maiden välillä. Heistä 66 000 sijoitetaan ensimmäisen vuoden aikana Italiasta ja Kreikasta.

– Meidän on ennen kaikkea pakko turvata omien kansalaistemme turvallisuus, Szydlo sanoi, ja lisäsi, että tuhannet siirtolaiset saapuvat ainoastaan parantaakseen omaa elämäntasoaan.

Puolan oli määrä ottaa vastaan ensimmäiset pakolaiset maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa. Se on ensimmäinen EU-maa, joka reagoi terrori-iskuihin kieltäytymällä vastaanottamasta pakolaisia. Brysselin iskuissa haavoittui kolme puolalaista.

Lähteet: AFP