1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty syyttää Myanmarin armeijaa – jopa Facebook-kirjoitus voi viedä vankilaan

Amnestyn ihmisoikeusraportin mukaan Myanmarissa on ainakin 90 mielipidevankia. Toivoa ihmisoikeustilanteen parantumisesta antaa se, että uuden parlamentin jäsenistä 122 on itse entisiä mielipidevankeja.

NLD:n nuoret kannattavat riemuitsivat puolueen voitosta, kun tulokset alkoivat selvitä. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Myanmarin ihmisoikeustilanne ei ole parantunut poliittisista uudistuksista huolimatta, vaan tilanne on päinvastoin huonontunut kahden viime vuoden aikana. Sorto ja aktivistien pidätykset ovat jatkuneet myös viime marraskuisten vaalien jälkeen.

Amnesty vetoaa nyt entisen opposition muodostamaan Myanmarin uuteen hallitukseen, joka astuu virkaansa huhtikuun alussa, erityisesti mielipidevankien vapauttamiseksi. Amnestyn laskujen mukaan vankeja on ainakin 90. Lisäksi satojen muiden ihmisten oikeuskäsittely on kesken.

Hallituksen muodostaa Myanmarin parlamenttivaalit ylivoimaisesti voittanut demokratialiitto NLD, jota johtaa Nobelin rauhanpalkinnon saanut Aung San Suu Kyi.

Sotilasjuntan räätälöimän perustuslain mukaan Suu Kyi ei voi päästä presidentiksi, mutta hänelle aiotaan antaa ainakin ulkoministerin tehtävät. Uuden hallituksen salkkujakoa ei ole vielä vahvistettu.

Myanmarin uudessa parlamentissa on peräti 122 kansanedustajaa, jotka ovat entisiä poliittisia vankeja. Amnestyn mielestä tämä antaa toivoa siitä, että poliittisia vapauksia rajoittavia lakeja aletaan purkaa.

Aung San Suu Kyi presidentinvaaleissa parlamentissa. Kuva: Hein Htet / EPA

Opiskelijoille vankeutta mielenosoitusten takia

Amnestyn torstaina julkaiseman ihmisoikeusraportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli puolet mielipidevangeista on opiskelijoita. Heitä on tuomittu, koska opiskelijat ovat osallistuneet mielenilmauksiin uutta koulutuslakia vastaan.

Amnestyn mukaan armeija pitää yllä pelon ilmapiiriä nostamalla syytteitä jopa vuosia sen jälkeen kun väitetyt rikokset ovat tapahtuneet.

Amnesty ottaa esimerkiksi Naw Ohn Hlan, joka kuusi vuotta sitten järjesti rukousseremonian Aung San Suu Kyin ja muiden poliittisten vankien vapauttamiseksi. Hänet on vasta hiljattain tuomittu puoleksi vuodeksi vankeuteen uskonnollisen seremonian häiritsemisestä.

Amnestyn mukaan Myanmarin vankiloissa on tällä hetkellä kuusi mielipidevankia, jotka ovat saaneet tuomionsa Facebook-postausten takia

Myanmarissa myös somekirjoittelu on noussut armeijan mielestä vakavaksi rikokseksi. Amnestyn mukaan Myanmarin vankiloissa on tällä hetkellä kuusi mielipidevankia, jotka ovat saaneet tuomionsa Facebook-postausten takia.

Kovia tuomioita kyseenalaisin keinoin

Amnestyn mukaan Myanmarin viranomaiset käyttävät oikeudessa useita kyseenalaisia keinoja toisinajattelijoiden hiljentämiseksi. Syytetyille voidaan esimerkiksi kasata useita syytteitä samanaikaisesti tai heitä voidaan syyttää useassa eri alioikeudessa samanaikaisesti, jotta tuomion todennäköisyys nousisi.

Amnesty kiinnittää huomiota myös tuomioiden kovuuteen. Poliittinen aktivisti Htin Kyaw on tuomittu lähes 14 vuoden vankeusrangaistukseen hallituksenvastaisten lentolehtisten jakamisesta ja mielenosoitusten järjestämisestä. Tuomion pituuteen vaikutti se, että Htin Kyaw sai saman syytteen 11 eri alueella, joilla hän jakoi lentolehtisiä.

Myanmarissa keinoihin kuuluvat myös kollektiiviset rangaistukset. Kaikkiaan 17 Daily Eleven -mediatalon työntekijää on tuomittu oikeuden halventamisesta yhden artikkelin julkaisun takia.

Rohingyalapsia pakolaisleirillä Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa viime marraskuussa. Kuva: Nyunt Win / EPA

Rohingyat yhä turvattomia

Raportissaan Amnesty kiinnittää huomiota myös rohingya-vähemmistön kohteluun. Vielä vuosi sitten useita rohingyojen johtajia tuomittiin vankeuteen mellakoinnista, vaikka Amnestyn mukaan he eivät olleet sekaantuneet väkivaltaan.

Demokratialiittoa ja Aung San Suu Kyitä on aiemmin arvosteltu siitä, että he eivät ole näkyvästi puuttuneet Myanmarin länsirannikolla asuvien islaminuskoisten rohingyojen sortoon.

Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi aiemmin tällä viikolla, että Myanmar sortaa rohingya-muslimeita, mutta ei kuitenkaan pidä heidän kohteluaan kansanmurhana. Ulkoministeriö raportoi rohingya-vähemmistön kohtelusta Yhdysvaltain kongressille.