yle.fi-etusivu

KSML: Helsinki-Vantaalla liian vähän poliiseja – "Nykymiehitys ei kestä edes flunssa-aaltoa"

Poliisien ammattiosaston puheenjohtaja vaatii Keskisuomalaisessa Helsinki-Vantaan lentokentälle lisää poliiseja. Väkimäärä tulisi tuplata nykyisestä kahdestakymmenestä, jotta poliisi selviytyisi nykyhommista. Lentoasemasta vastaava Itä-Uudenmaan poliisilaitos torjuu syytökset.

Kotimaa
Poliisin hiha
Yle

Liikkuvan poliisin ammatiosaston puheenjohtaja, ylikonstaapeli Timo Harjaluoma on huolissaan poliisien vähäisestä määrästä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Hän sanooKeskisuomalaisen (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa, että nykyisen 20 poliisin sijaan lentokentällä tarvittaisiin yli kaksinkertainen määrä poliiseja.

Nykyisin työvuorossa on Harjaluoman mukaan yhtä aikaa korkeintaan neljä poliisia ja se on hänestä liian vähän. Poliisin apuna on Rajavartiolaitos, jonka henkilökunnalla ei kuitenkaan ole kaikkia poliisin oikeuksia.

– Nyt mennään liian ohuella miehityksellä, joka ei kestä edes flunssa-aaltoa, Harjaluoma toteaa lehdessä.

Harjaluoman mukaan vaaratilanteita on sattunut, kun yksittäinen poliisi on joutunut ilman paria poistamaan riehujan lentokoneesta.

– Vahingonvaara on aina suurempi silloin, kun poliisi joutuu toimimaan yksin.

Vastuu lentokentästä on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella, josta kentälle löytyy sijaisapua. Harjaluoman mukaan näin on hyvä, vaikka ongelmiakin esiintyy esimerkiksi liikkumisessa lentokenttäalueella.

– Helsinki-Vantaalla työskentely vaatii erityisosaamista jo yksin kentän valtavan koon ja kulkurajoitusten vuoksi. Opasta tarvitaan esimerkiksi kulkurajoitetuista ovista kulkemiseen ja terminaalialueella autoiluun, muistuttaa Harjaluoma Keskisuomalaisessa.

Lentoaseman poliisimäärää lisätty

Itä-Uudenmaan poliisilaitos torjuu syytökset. Sen mukaan poliisilaitos on viimeksi tällä viikolla nostanut lentoaseman valmiutta. Poliisilaitokselta korostetaan, että erityisosaamista ja lisävoimia on nopeasti siirrettävissä lentokentälle. Lisäksi yhteistyö muiden viranomaisten kanssa sujuu ja on päivittäistä.

Itä-Uudenmaan poliisista painotetaan, että kaikkia poliisin voimavaroja käytetään tilanteen mukaan siellä, missä niitä tarvitaan. Lentoaseman poliisit ovat myös kouluttaneet ja kouluttavat muuta poliisilaitoksen henkilökuntaa lentoaseman ympäristössä liikkumiseen ja toimimiseen.

Liikkuvan poliisin ammattiosaston puheenjohtaja Harjaluoman mukaan poliisivajaus on pitkään huolestuttanut yhdistyksen jäsenistöä. Myös Belgiassa poliisi on kantanut huolta poliisivajeesta Brysselin lentokentällä, jossa on pula kymmenistä poliiseista.

Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajamäärä rikkoi viime vuonna 16 miljoonan rajan ja ennusteet lupaavat muutamassa vuodessa matkustajien määrän kasvavan 20 miljoonaan.