1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

AP: Isis on kouluttanut 400 terroristia iskemään Eurooppaan

Viranomaislähteiden mukaan Isis kouluttaa "erikoisjoukkojaan" Pohjois-Afrikassa, Syyriassa ja Irakissa. Heidän tehtävänään on toteuttaa mahdollisimman monia terrorioperaatioita, joiden tavoitteena on kuluttaa kohdemaiden resursseja.

Ulkomaat
Poliisit tarkastavat jalankulkijoita kadulla.
Poliisit tarkastavat jalankulkijoita kadulla 22. maaliskuuta Brysselissä.Christophe Petit Tesson / EPA

Ääri-islamistinen Isis-järjestö on kouluttanut vähintään 400 terroristia tekemään iskusarjan Eurooppaan, viranomaislähteet kertoivat uutistoimisto AP:lle (siirryt toiseen palveluun).

AP:n haastattelemien lähteiden mukaan Isis on lähettänyt Euroopan maihin terrorisolujen verkoston, joka on ohjeistettu aiheuttamaan iskuillaan mahdollisimman suuri määrä kaaosta.

Viranomaislähteiden mukaan ketterän ja puoliautonomisen terroristiverkoston perustaminen todistaa Isisillä olevan mahdollisuus toimia Euroopassa, vaikka järjestö on menettänyt hallussaan olleita alueita Syyriassa ja Irakissa.

AP perustaa tietonsa eurooppalaisten ja irakilaisten tiedusteluviranomaisten sekä ranskalaisen jihadistiverkostoja seuraavan poliitikon haastatteluihin.

Lähteiden mukaan Isisillä on Syyriassa, Irakissa, Pohjois-Afrikassa sekä mahdollisesti entisissä neuvostotasavalloissa leirejä, joilla koulutetaan hyökkääjiä iskemään länsimaihin.

Terroristit koulutettu toimimaan erikoisjoukkojen tapaan

Viranomaisten arvioiden mukaan Isis on kouluttanut jo 400–600 taistelijaa, joiden tehtävänä on toteuttaa iskuja ulkomailla.

AP:n mukaan Euroopan poliisivirasto Europol kertoi tammikuun lopussa julkaistussa raportissaan, että tiedusteluviranomaiset uskovat Isisin "kehittäneen ulkoisen toiminnan komentoketjun, joka on koulutettu tekemään erikoisjoukkojen tyylisiä hyökkäyksiä".

Nimettömänä esiintyvän eurooppalaisen turvallisuusviranomaisen mukaan terroristiyksiköitä näyttäisivät johtavan ranskaa puhuvat jihadistit, joilla on yhteyksiä Pohjois-Afrikkaan, Ranskaan ja Belgiaan.

Turvallisuuslähteen mukaan yksiköiden taistelijat ovat saaneet koulutusta, joka liittyy räjähteisiin, taistelukentän toimintastrategioihin sekä tiedustelu- ja vastatiedustelutekniikoihin.

– Ero aiempaan on se, että vuonna 2014 osa Isisin taistelijoista sai vain parin viikon koulutuksen. Nyt strategia on muuttunut. Erikoisyksiköitä on perustettu ja koulutus kestää pidempään, turvallisuusviranomainen sanoi AP:lle.

– Tavoitteena ei näytä enää olevan tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä, vaan toteuttaa mahdollisimman monia terrorioperaatioita, jotta vihollinen joutuu käyttämään enemmän rahaa tai työvoimaa.

Al-Qaidan tekniikat uudelle tasolle

Eurooppalaislähteen mukaan terroristiverkosto al-Qaida kehitti samantyyppisiä toimintapoja, mutta Isis on vienyt tekniikat uudelle tasolle.

Isisin taistelijat on koulutettu toimimaan itsenäisesti, joten heidän ei tarvitse välttämättä ottaa käskyjä vastaan Isisin pääkaupunkina toimivasta Syyrian Raqqasta tai muualta.

Korkea-arvoinen irakilainen tiedusteluviranomainen kertoi AP:lle, että Pariisin terrori-iskut toteuttaneen solun jäseniä olisi hajaantunut Saksaan, Britanniaan, Italiaan, Tanskaan ja Ruotsiin.

Irakilaisen mukaan uusi taistelijaryhmä saapui Turkin kautta Eurooppaan vähän aikaa sitten.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi