Napostelumarkkinat myllerryksessä – pienen suomalaisyrityksen sipsit leviävät Kaukoitään

Suomen snacksien markkinat ovat muotoutumassa uudelleen. Perunalastujen tilalle kehitetään kilpailevia tuotteita. Samaan aikaan Suomen vanhimmalla perunalastutehtaalla käydään yt-neuvotteluja ja pieni pyhäntäläisyritys puolestaan tähtää Itä-Aasian markkinoille.

talous
Perunalastuja
Comstock

Perinteisten perunalastujen valmistus- ja myyntikin on muutoksessa, kun Suomen vanhimman sipsitehtaan ostanut norjalaisjätti Orkla miettii Ahvenanmaan perunalastutehtaan sulkemista. Jos näin käy, ainoa suomalaisperunalastujen valmistaja on pyhäntäläinen pienyritys, joka pyrkii nyt entistä voimakkaammin Kaukoidän markkinoille.

Orklan omistajien mietteissä Suomen ehkä tunnetuimmat Taffelin sipsit tehtäisiin Baltiassa.

Tätä nykyä sipsejä eli paistamalla tehtyä lastumaista naposteltavaa tehdään vaikkapa juureksista, hedelmistä tai rukiista.

Lastujen lisäksi napostelumarkkinoilla kilpailevat myös muut valmisteet kuten erilaiset maustetut peruna- ja maissisnacksit.

Pyhäntäläisyritys aloittamassa Kiinan viennin

Pohjoispohjalainen perunalastujen pienvalmistaja Real Snack on lähdössä entistä innokkaammin maailman napostelumarkkinoille aina Kaukoitää myöten.

Elintarvikkeiden puhtaus on Kiinassa erityisen tärkeä asia, koska siellä on ollut paikallisesti ruokaskandaaleja.

Arja Kastarinen

Yksityisen pyhäntäläisyhtiön perunalastuja myydään nykyään Suomen lisäksi jo kuudessa maassa aina Etelä-Koreaa ja Kiinaa myöten. Perunalastumyynnin Kiinaan Real Snacks aloitti yhdellä perunalastukontilliselle viime kesänä. Tänä vuonna kontteja on tarkoitus lastata matkaan jo parikymmentä. Yhtiön liikevaihdosta noin viidennes menee tällä hetkellä vientiin.

Real Snakcsin toimitusjohtaja Arja Kastarinen on tyytyväinen, että pohjoispohjalaisesta perunasta valmistetut sipsit keräävät kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolella. Hänen mukaansa viennin avautumisen taustalla on pitkä työ.

– Elintarvikkeiden puhtaus on Kiinassa erityisen tärkeä asia, koska siellä on ollut paikallisesti ruokaskandaaleja. He arvostavat sitä, että tuote on ulkomainen ja puhtaasti tuotettu, arvioi Kastarinen uusien kaukomarkkinoiden avautumisen lähtökohtia.

Yritys valmistaa Pyhännällä myös maissinaksuja, joita myydään tällä hetkellä Pohjoismaiden lisäksi Hollannissa, Sveitsissä ja Virossa.

Monen merkin napostelumarkkinat

Taffelin ja Real Snacksin lisäksi Suomen sipsimarkkinoilla myydään useita muitakin perunalastumerkkejä.

Suuria ulkomaisia merkkejä ovat ruotsalainen Estrella, jolla oli vuosia sitten tuotantoa myös Suomessa sekä Procter & Gamblen Pringlesit joita tosin ei Britanniassa sipseiksi lasketa, koska ne tehdään taikinasta.

Varsinaisten perunalastujen lisäksi erilaisia naposteltavia snackseja Suomessa valmistavat myös esimerkiksi tamperelainen ruissipsien tekijä Linkosuo ja perunavalmisteita valmistava kaskislainen Weekend Snacks.