1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa munitaan käsittämättömiä määriä – katso huikeat munafaktat

Vuonna 2015 Suomessa tuotettiin vajaat 1,2 miljardia kananmunaa. Suomalainen syö noin 12 kiloa munia vuodessa. Katso alta lisää munantuotantoon liittyviä knoppitietoja.

Kotimaan uutiset
Kananmuna, jonka kuori on rikottu. Keltuainen on näkyvissä.
Tero Kyllönen / Yle

Mitä saat, kun punnitset noin 260 Airbus A380 -lentokonetta? Entä mitä vaaka näyttäisi, jos sille voisi asettaa lähes 600 sinivalasta? Vastaus on noin 71,5 miljoonaa kiloa. Luku vastaa Suomessa vuonna 2015 tuotettujen kananmunien määrää.

Grafiikka kertoo kananmunantuotannosta Suomessa.

Kun yksi kananmuna painaa keskimäärin 60 grammaa, suomalaiset kanat munivat viime vuonna vajaat 1,2 miljardia kananmunaa. Siis lähes saman verran kuin Intiassa on ihmisiä. Munasaaliista voisi rakentaa arviolta 66 000 kilometrin mittaisen ketjun, joka ylettyisi noin 1,5 kertaa maapallon ympäri.

Grafiikka kertoo kananmunantuotannosta Suomessa.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa oli noin 3,5 miljoonaa munivaa kanaa vuonna 2015. Keskimäärin yksi kana pyöräytti vuoden aikana siis 340 munaa, eli lähes yhden vuorokaudessa.

Grafiikka kertoo kananmunantuotannosta Suomessa.

Jalostus ja ravinto vaikuttavat munien määrään

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Erja Koivusen arvion mukaan on hyvin todennäköistä, että yksi kana voi parhaimmillaan munia yli 300 kananmunaa vuodessa. Mynämäkeläinen munantuottaja Matti Kuusisto vahvistaa Koivusen arvion.

Joskus 60-luvulla kanat söivät lähinnä ihmisiltä jääneitä ruuanjätteitä. Siitä ravinto on kehittynyt paljon. Hyvälaatuinen rehu auttaa kanaa jaksamaan pidempään.

Matti Kuusisto

– Meillä on noin 30 000 kanaa. Ne munivat melkein munan päivässä, jotain 340 munaa vuodessa, Kuusisto toteaa.

Erja Koivunen kertoo, että kanan tuottavuuden kannalta linnun perimä on keskeisessä roolissa. Tuotanto-olosuhteissa käytetty kana on jalostettu munimaan. Myös oikeanlainen ravinto vaikuttaa munittujen kananmunien määrään.

– Rehun koostumuksella voi vaikuttaa munintajakson pituuteen tai jopa kananmunan kokoon ja laatuun, Koivunen kertoo.

Matti Kuusiston mukaan tuotantokanojen ravinto on kehittynyt merkittävästi vuosikymmenien saatossa.

– Joskus 60-luvulla kanat söivät lähinnä ihmisiltä jääneitä ruuanjätteitä. Siitä ravinto on kehittynyt paljon. Hyvälaatuinen rehu auttaa kanaa jaksamaan pidempään.

Munantuotanto jatkuvassa kasvussa

Kananmunantuotannossa puhutaan usein lintujen munintajaksoista. Munintajakso kertoo sen, kuinka pitkään kana munii. Suomalaisen kanalan munintajakso on tyypillisesti 80 viikkoa.

Euroopassa munintajakso voi yltää jopa 100 viikkoon. Munantuottaja Matti Kuusisto kertoo, että munintajakson jälkeen kanat päätyvät teurastamolle.

– Munintajakson lopussa munia tulee niin vähän, että se ei enää kata kustannuksia. Myös munien laatu menee niin huonoksi, ettei niitä pysty enää pakkaamaan kennoihin. Kauppaan kelpaavia munia tulee koko ajan vähemmän.

Grafiikka kertoo kananmunantuotannosta Suomessa.

Kananmunien kysyntä kasvaa jatkuvasti. Suomessa tuotettiin viime vuonna 71,5 miljoonaa kiloa kananmunia. Viimeksi maassa on munittu enemmän 20 vuotta sitten (76,4 miljoonaa kiloa vuonna 1995).

Grafiikka kertoo kananmunantuotannosta Suomessa.

Tuoreen ennusteen mukaan jokainen suomalainen syö tänä vuonna 12 kiloa kananmunaa. Se tarkoittaa 207 munaa per henki. EU:ssa syödään keskimäärin 13 kiloa kananmunia henkeä kohden vuodessa.

– Kulutus on noussut tosi paljon. Munantuottajalle se on hyvä asia. Se on tietysti aina keskustelun aihe, että minkälaisen korvauksen tuottaja niistä munista saa, Matti Kuusisto muistuttaa.

Tutkija Erja Koivunen on seurannut pitkään kananmunien terveellisyydestä käytyä keskustelua. Hän kertoo, että muna on pääsemässä eroon maineestaan epäterveellisenä ravintona.

– Esimerkiksi karppausbuumi sai ihmiset syömään enemmän kananmunaa. Itsekin ajattelen, että kananmunat ovat terveellisiä. Muna on myös hirveän edullinen proteiininlähde.

Lue seuraavaksi