1. yle.fi
  2. Uutiset

Konecranes uskoo edelleen fuusioon amerikkalaisen Terexin kanssa

Ennen kuin Terexin sopimus Konecranesin kanssa on päätetty, Terex ei saa tehdä sopimusta kiinalaisen ostajaehdokkaan kanssa, Konecranes sanoo.

talous
Konecranesin konttori ulkoa kuvattuna.
Konecranes

Nostolaiteyhtiö Konecranes uskoo edelleen yhdistymisen mahdollisuuteen amerikkalaisen Terexin kanssa, vaikka kiinalainen Zoomlion on tehnyt Terexistä korkean ostotarjouksen, Konecranes tiedottaa.

Konecranes ja Terex ilmoittivat viime vuoden elokuussa yhdistyvänsä maailmanluokan nostokone- ja lastinkäsittely-yhtiöksi. Kyseessä ei olisi yrityskauppa, vaan osakevaihto.

Tammikuussa kiinalaisen Zoomlion-yhtiön kerrottiin tehneen kilpailevan tarjouksen amerikkalaisyhtiöstä, ja Konecranes ja Terex keskeyttivät osan fuusioneuvotteluistaan. Molemmat yhtiöt kuitenkin vakuuttivat uskovansa fuusion toteutumiseen.

Nyt Zoomlion on tarjoutunut ostamaan käteisellä Terexin hintaan 31 dollaria per osake, Terex kertoo. Sen osakkeen hinta oli keskiviikon New Yorkin pörssin iltakaupassa hieman alle 26 dollaria.

Ehdotus on ehdollinen muun muassa viranomaishyväksynnöille Yhdysvalloissa ja Kiinassa sekä Zoomlionin osakkeenomistajien hyväksynnälle.

Terex neuvottelee Zoomlionin kanssa, mutta ei ole muuttanut kantaansa yhdistymisestä Konecranesin kanssa. Ennen kuin Terexin sopimus Konecranesin kanssa on päätetty, Terex ei saa tehdä sopimusta Zoomlionin kanssa, Konecranes sanoo.

Kiinalaisomistajaa pidetään uhkana

Konecranes on edelleen vakuuttunut, että tasavertaisten yhtiöiden yhdistyminen Terexin kanssa on erittäin houkutteleva mahdollisuus molemmille yhtiöille ja niiden osakkeenomistajille, yhtiö sanoo.

Jos fuusio toteutuisi, parin miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän Konecranesin omistajat saisivat uudesta yhtiöstä 40 prosenttia. Terexin liikevaihto on noin kuusi miljardia euroa, ja sen omistajat saisivat yhdistymisessä 60 prosentin osuuden.

Konecranesin kurssi oli torstaina aamupäivällä yli viisi prosenttia keskiviikon päätöskurssin alapuolella 20,22 eurossa.

Yhdysvalloissa kiinalaisostajan aikeita on pidetty mahdollisena turvallisuusongelmana, sillä Terexillä on useita sopimuksia Yhdysvaltain hallituksen kanssa ja se toimittaa nostolaitteita satamiin, jotka ovat merkittäviä Yhdysvaltain infrastruktuurille.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi