Koe uusi yle.fi

Kahdeksan kysymystä Brysselin iskuista – näitä asioita emme vielä tiedä

Tiistain terrori-iskuista Brysselissä on vielä monta kysymysmerkkiä.

Ulkomaat
Maelbeekin metroaseman sisäänkäynti terrori-iskujen jälkeen.
Olivier Hoslet / EPA

Kuka on lentokentän valkopukuinen mies?

Zaventemin lentokentän valvontakamerakuvissa näkyy kolme epäiltyä. Belgian viranomaiset ovat nimenneet yhden heistä Ibrahim el-Bakraouiksi. Vahvistamattomien mediatietojen mukaan toinen lentokentän itsemurhapommittajista olisi Najim Laachraoui -niminen mies. Molempien uskotaan kuolleen lentokentällä.

Kolmas, valkoiseen takkiin pukeutunut mies on vielä tuntematon,eikä tietoa hän olinpaikastaan ole.

Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin lentokentän pommi-iskusta epäillystä miehestä.
Valkotakkista miestä lentokentältä etsitään.Belgian Federal Police / EPA

Oliko metrossa toinenkin pommittaja?

Maelbeekin metroaseman iskujen tekijäksi on nimetty Khalid el-Bakraoui, Ibrahim el-Bakraouin veli. Belgialaismedian tietojen mukaan poliisi etsii nyt toistakin metropommittajaa, joka ilmeisesti näkyy valvontakameramateriaalissa el-Bakraouin kanssa.

Onko taustalla laaja verkosto vai toimiko Brysselissä itsenäinen solu?

Terrorijärjestö Isis on ottanut Brysselin iskusta vastuun, mutta vielä on epäselvää, mikä oli Isisin keskusjohdon rooli Brysselin tai Pariisin iskuissa. Euroopassa ei vielä tiedetä, kuinka itsenäisiä terroristisolut ovat.

Uutistoimisto AP:n mukaan Isis olisi kouluttanut ainakin 400 terroristia tekemään iskuja Eurooppaan.

Liittyykö Pariisin isku Brysselin iskuun?

Yleisradioyhtiö RTBF:n mukaan toinen el-Bakraouin veljeksistä olisi vuokrannut Brysselistä asunnon, josta poliisi viime viikolla löysi Pariisin terrori-iskuista epäillyn Salah Abdeslamin sormenjälkiä. On myös raportoitu, että lentokentän pommittajaksi huhutun Najim Laachraouin DNA:ta olisi löydetti Pariisin iskujen tekijöiden käyttämistä asunnoista. Laachraouin uskotaan myös toimineen Pariisin iskujen pommintekijänä.

Yksi Pariisin iskun pääepäillyistä, Salah Abdeslam,on kieltänyt tienneensäBrysselin iskuista.

Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä muistopaikalle lähelle Bataclan -konserttisalia, Pariisissa 20. marraskuuta.
Yhteyksistä Pariisin iskuihin ei vielä olla varmoja.Sebastien Nogier / EPA

Tiesikö Belgian tiedustelupalvelu uhasta?

Israelilainen sanomalehti Haaretz on väittänyt, että Belgian viranomaiset olisivat saaneet varoituksen lentokenttää uhkaavasta pommista etukäteen. Lehden mukaan myös muiden länsimaiden tiedusteluelimet olisivat saaneet iskuista täsmällisiä varoituksia. Haaretz ei ole kertonut lähteistään enempää.

Miksei Turkin väitettyyn varoitukseen reagoitu?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on ilmoittanut, että Turkki otti kiinni yhden Brysselin hyökkääjistä kesäkuussa 2015 ja karkotti hänet kuukautta myöhemmin. Erdogan sanoi, että mies oli myöhemmin pidätetty Belgiassa, missä viranomaiset päästivät hänet vapaaksi jättäen huomiotta Turkin varoitukset siitä, että mies oli vierastaistelija.

Belgian syyttäjäviranomaiset ovat kiistäneet, että Belgia olisi vapauttanut miehen.

Suunniteltiinko myös ydinvoimalaan iskua?

Yhden lentokentän itsemurhapommittajaksi epäillyn, Ibrahim el-Bakraouin, tietokoneelta on RTBF:n mukaan löytynyt uusi terroriepäilty. Uusi epäilty olisi RTBF:n saamien tietojen mukaan vakoillut johtavaa ydinvoimatutkijaa Belgiassa.

Derniere Heure -lehden lähteiden mukaa (siirryt toiseen palveluun)n el-Bakraouin veljet olisivat suunnitelleet iskua ydinvoimalaan.

Ketkä ovat vielä pakoteillä?

Varmaa tietoa siitä, kuinka moni iskujen tekijöistä kuoli itse iskuissa, ei vielä ole. Myöskään rikoksentekijöiden määrää ei tiedetä.

Poliisi etsii ainakin yhtä miestä, jonka epäillään liittyneen lentokentän pommitukseen. Belgialaismedian mukaan poliisi etsii myös toista metropommittajaa.

Belgian viranomaisten mukaan useita iskuihin todennäköisesti liittyviä henkilöitä on yhä pakosalla.