1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhalla pörisee jo – vibra vaihtuu luonnonmenetelmään

Ammattipuutarhalle kevät tuo säästöjä. Lämmitys- ja valaistuskustannukset vähenevät, kimalaiset pölyttävät kasvustoja, kasvu on runsaan valon takia rehevää. Samalla puutarhurin huolet kasvavat – kuinka alas hinnat romahtavat tulevana kesänä?

Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kulunnan puutarhalla surisee. Tomaattihuoneessa työtään tekevät pienet kimalaiset ovat ahkeroineet jo muutaman viikon. Lisääntyvä valo on päästänyt puutarhatyöntekijät pikku vibran varresta muihin töihin. Vibra on käsityökalu, jolla tomaatin kukka voidaan pölyttää keinotekoisesti.

– Kimalaisia käytetään keväällä ja kesällä, kun alkaa olla riittävästi luonnonvaloa. Talvella mehiläisten suunnistustaito menee sekaisin, ja ne lentelevät lamppuihin eivätkä osaa pesiinsä, sanoo puutarhuri Jani Okkonen.

Siispä puutarhurin on itse käytävä jokainen tomaatin kukka erikseen läpi. 1500 neliön tomaattihuoneessa riittää pölyttämistä.

– Siellä on nelisentuhatta kukkaa. Koko ajan tulee uusia, joten ne käydään läpi kolme kertaa viikossa, yksi kerrallaan, pienellä vibralla täryytetään.

Kimalaisten saaminen käyttöön on vain yksi esimerkki niistä muutoksista, joita kevät tuo ammattipuutarhurin elämään.

Kulunnan puutarhalla on kaksi talvihuonetta kurkun kasvatusta varten 3700 ja 2000 neliön kokoiset. Talvella huoneet ovat hikisen lämpimiä ja hyvin valoisia, jotta kasvit tuottaisivat.

Aurinko on kuningas

Maallikolle tulee yllätyksenä, että tosiasiassa valon määrä onkin murto-osa auringonvalosta. Haastattelupäivänä maaliskuun lopulla aurinko paistoi matalalta pilviverhon takaa ja automatiikka sammutteli jo kasvihuoneen valoja.

– Aurinko paistaa nyt noin viisi kertaa voimakkaammin, kuin mitä saadaan irti kasvihuonelampuista. Kesällä ero on vielä huimempi, kymmenkertainen, sanoo Okkonen.

Se on makeampi, kun se saa kasvaa luonnonvalossa ja sen annetaan olla puussa kypsäksi saakka ennen poimimista.

Jani Okkonen

Suurempi valomäärä tarkoittaa kasvien kannalta yhteyttämisen paranemista. Samalla se tarkoittaa veden ja ravinteiden kulutuksen lisääntymistä.

– Vettä menee kesällä jopa 60 kuutiometriä päivässä. Onneksi meillä on tontilla tämä aarre, oma lähde, josta vesi saadaan. Ilman sitä ei puutarhaa voisi pitää, sanoo Okkonen.

Varavetenä toimii Kajaanin kaupungin vesi, mutta sitä käytetään vain poikkeustilanteissa, koska se on aivan liian kallista puutarhan ainoaksi vedeksi.

Valon lisääntyminen ja lämpötilan nousu säästää merkittävästi sähköä talvikuukausiin verrattuna. Talvella kurkkua joudutaan valottamaan jopa 20 tuntia vuorokaudessa ja tomaattiakin 16 tuntia.

– Sähkön kokonaiskulutus puutarhalla on 5,5 megawattituntia vuodessa. Talvella sähkölasku on noin 70 000 euroa kuukaudessa, kesällä vain muutaman tuhat euroa, kuvaa Okkonen kesän merkitystä.

Hintaromahdus jo tiedossa

Kaikkien myönteisten puolien lisäksi kesä tuo myös huonot puolensa. Kurkkujen ja tomaattien hinnat romahtavat, kun tarjonta lisääntyy. Viime kesänä kurkun tuottajahinta putosi alimmillaan 12 senttiin kilolta. Tappiota tuli jokaisesta kilosta.

– Markkinat määräävät hinnan. Tuotantoa on enemmän ja sitä kautta keskusliikkeet voivat hilata hintaa alaspäin. Samalla tuodaan espanjalaista vielä halvempaa kurkkua laskemaan hintaa entisestään.

Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, myös puutarhurille. Kasvupanokset asetetaan ennen kuin hinnasta on tietoakaan.

Puutarhuri Jani Okkonen Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Esimerkiksi kurkkua kasvatetaan kolme viikkoa ennen kuin päästään keräämään ensimmäistäkään myytävää. Tomaatilla sama aika on kaksi kuukautta. Ihan arpapeliä se on, sanoo Okkonen.

Kurkkukasvuston tuotantoikä on noin 10 viikkoa. Kasvu on hyvin nopeaa: joka päivä kasvi saa uuden, ison miehen kämmenen kokoisen lehden. Varsi on tuotantokauden lopussa pidempi kuin kuorma-auto, jopa 14 metrinen. Tomaattikasvusto on hitaampi, ja samasta kasvusta saadaan satoa jopa vuoden ajan.

Kasvustoja ei kuitenkaan voi jättää tai repiä alas, vaikka hinta romahtaisi.

– Siihen on panostettu valtavasti työtä ja energiaa, joten täytyy vain kerätä ja ottaa se raha, minkä tukkuliike maksaa.

Juhannuskesän hintakuoppaan puutarha voi varautua minimoimalla tuotannon syvimmän kuopan aikana. Alhaisen hinnan aikana voi esimerkiksi uusia kasvustoja. Lisäksi tuotantoa voi siirtää osittain kesähuoneisiin. Kulunnan puutarhalla onkin tuotantoa myös 1000 neliön kausihuoneessa.

Ilo irti makeammista tomaateista

Tavallinen kurkunpurija on tietysti tyytyväinen halpaa pötkylää puriessaan. Mutta on puutarhurilla vielä toinenkin syy kuluttajalle, miksi tomaatin tai kurkun ostajan kannattaisi erityisesti kesällä hiplata ostoksilla lähellä tuotettua vihannesta: valo ja sen vaikutukset kasvin makuun.

– Sen huomaa erityisesti tomaatissa. Se on makeampi, kun se saa kasvaa luonnonvalossa ja sen annetaan olla puussa kypsäksi saakka ennen poimimista. Valoa on kesällä riittävästi, ja kun yhteyttäminen toimii niin kuin sen pitää toimia, tomaattiin muodostuu sokereita, opastaa Okkonen.