1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin armeija aloitti hyökkäyksen Mosulin valtaamiseksi Isisiltä

Irakin valtion television mukaan Isis on joutunut jo vetäytymään useista kylistä.

Ulkomaat
Kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-15-hävittäjää yölennolla Pohjois-Irakissa
Yhdysvaltain ilmavoimien F-15-koneita Pohjois-IrakissaUS Air Force/ Matthew Bruch/EPA

Irakin asevoimat ovat aloittaneet torstaina suuren hyökkäyksen terroristijärjestö Isisiä vastaan Mosulin kaupungin ympäristössä, kertoo Irakin valtion televisio.

Yhdysvaltain johtama liittouma tukee Irakin joukkoja ilmaiskuilla. Lisäksi liittouman sotilasasiantuntijat toimivat irakilaisjoukkojen neuvonantajina.

Kyseessä on tähän mennessä suurin Isisiä vastaan tehty vastahyökkäys, kertoo uutistoimisto Reuters.

Irakin television mukaan Isisin asemiehet ovat jo joutuneet vetäytymään useista Mosulin itäpuolella sijaitsevista kylistä.

Tavoitteena vallata Mosul tänä vuonna

Hyökkäys on ensimmäinen osa "Operaatio Fatahia", jonka tarkoituksena on vallata Mosulin kaupunki takaisin Isisiltä. Operaatio on määrä saada päätökseen tämän vuoden aikana.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on kovan poliittisen paineen alla, koska hän on toistuvasti vannonut vapauttavansa Mosulin.

Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaation DIA:n johtaja kenraaliluutnantti Vincent Stewart sanoi Yhdysvaltain kongressille viime kuussa, että hän ei ole yhtä optimistinen kuin al-Abadi Mosul-operaation pikaisen onnistumisen suhteen.

Joukkojen määrä toistaiseksi riittämätön

Irakin pohjoisosassa sijaitseva Mosul on maan toiseksi suurin kaupunki. Siellä asui noin 2 miljoonaa ihmistä ennen kuin Isis valtasi kaupungin kesäkuussa 2014.

Yhdysvaltain johtama liittouma ja irakilaiset viranomaiset ovat arvioineet, että Mosulin takaisinvaltaamiseen vaaditaan 24 000–36 000 sotilasta.

Operaatioon tarvittavista joukoista on koossa vain murto-osa. Tähän mennessä Mosulin itäpuolella sijaitsevaan Makhmourin sotilastukikohtaan on sijoitettu vasta 2 000–3 000 irakilaissotilasta.

Yhdysvaltain johtama liittouma jatkaa irakilaisjoukkojen kouluttamista.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi