Kun kaikki tuttu häviää ympäriltä, uusi alku on mahdollisuus

Elämässä on hetkiä, jolloin on pakko astua uutta päin. Uusi alku voi olla toivottu tai tulla vastaan yllättäen, mutta aina se on mahdollisuus. Apua tarvitseva saa murtua, uskaltaa luottaa lähimmäisiin ja siihen, että elämä kantaa, sanoo kirkkoherra Kari Mantere. Lähimmäisiltä hän toivoo rohkeutta auttaa, rakastaa ja olla ystävällisiä toisilleen.

Kotimaa
Lasipurkeissa kynttilöitä.
"Uskalla välillä murtua luottaen siihen, että sinulle annetaan uusi alku."Henrietta Hassinen / Yle

Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere laskee elämässään olleen ainakin toistakymmentä uutta alkua. Osa niistä on sellaisia, joiden tekemiseen hän on aktiivisesti itse osallistunut esimerkiksi hakeutumalla uusiin työtehtäviin. Osa on hetkiä tai tilanteita, joihin pieni poika tai aikuinen mies on joutunut tahtomattaan.

– Henkilökohtaisesti moneen asiaan on liittynyt se, että on tullut pettymys itseen ja ehkä muihinkin. Siinä on aina lähellä se tuleeko kyyniseksi tai katkeroituuko. Nämä ovat kai ihmisen suurimpia uhkakuvia.

Mantere toivoo, että uuden tilanteen edessä ihmiseltä löytyisi voimia ollla rehellinen sekä itselleen että muille.

– Asiat pitää katsoa uudestaan, mites me nyt tehdään tästä eteenpäin. Ja jos todella pystymme sen läpikäymään, niin sitten voimme lähteä rohkeasti eteenpäin luottaen, että tästä tulee jotain.

"Otan sua kainalosta kiinni ja otetaan pari askelta yhdessä"

Pappi kohtaa työssään ihmiset usein kriisin hetkellä. Slloin, kun uusi alku on tullut eteen yllättäen, toivomatta. Ne ovat Mantereen mukaan työn raskaimpia ja samalla parhaita hetkiä. Niissä tilanteissa hän toivoo, että pystyisi auttamaan ihmiset eteenpäin ilman että syntyy katkeruutta tai kyynisyyttä.

– Jos pystyisi jotenkin näyttämään toiselle sen, että tässä on pieni tienpätkä. Jos et uskalla yksin ottaa askelta sitä pitkin, anna niin otan sua kainalosta kiinni ja otetaan nämä pari askelta yhdessä. Sitten hän jossain vaiheessa huomaa, että tästä päästäänkin eteenpäin, Kari Mantere kuvailee.

Raskaista hetkistä selviämiseen liittyvät myös ne työn tähtihetket.

– Jos näkee, että ihmiset on taas elämässä kiinni. Jonkinlaisesta pimeydestä tai toivottomuudesta on päästy uuteen kasvuun. On annettu uusi alku ja rohkeus kohdata se.

Ilmajoen seurakunnan hautausmaata pääsiäisenä 2016.
Ilmajoen seurakunnan hautausmaata pääsiäisenä 2016.Hanne Leiwo/Yle

Murtumisen turha pelko

Joskus toivon pilkahduksen näkeminen surun keskellä on liian paljon vaadittu. Sellaista uutta alkua, jota ei ole toivonut, saattaa olla vaikea tai mahdoton nähdä.

– Niin se vaan on. Mutta se, että minä väsyn tai murrun, ei tee minusta epäonnistunutta, Mantere tietää.

Hän muistuttaa, että meillä liian usein ihannoidaan vahvuutta. Pelätään musertua ja luullaan, että väsyä ei saa. Äiteet on tästä malliesimerkki, Mantere sanoo.

– Lähde sittenkin rohkeasti. Älä pelkää, älä murehdi turhia tai vääriä asioita. Uskalla elää, kohdata ihmiset, jotka sinulle on annettu, rakastaa, luottaa ja pettyä. Ja uskalla välillä murtua luottaen siihen, että sinulle annetaan uusi alku.

Nyky-yhteiskunnassa ammattilaiset, ammattiauttajat, ovat ihmisten tukena monessa sellaisessa tilanteessa, jossa apu tai tuki voisi löytyä lähimmäisistä. Jos meillä vain olisi tapana auttaa toisiamme.

Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere
Kirkkoherra Kari MantereHanne Leiwo/Yle

– On käsittämätöntä, että meidän pitää olla ammatti-ihmisten hoidettavana asioissa, joissa arjen kristillisyys toimisi, jos se suostuisi olemaan läsnä ja siitä tulisi meille sallittava asia.

Toisen taholta koettuun ystävällisyyteen pelätään joskus liittyvän taka-ajatuksia.

– Että me hyväksyisimme sen, että joku on ystävällinen, nauttii elämästä ja sanoo aidosti, että rakastaa. Monesti, jos joku sanoo, että rakastan sinua, ensimmäinen ajatus on, että mikähän taka-ajatus tässä on.

Lapsista mallia aikuisille

Nuorisotyötä paljon tehnyt Mantere kokee, että tämän ajan nuorista löytyy sellaista aitoutta, jota 1950- tai -60 –luvuilla syntyneiltä puuttuu.

– Toivon, että me kyettäisiin säilyttämään heissä tämä toivo, rohkeus ja uskaltaminen. He toteavat aidosti, että kaikki polut on auki ja saan lähteä elämään. Ei niin, että me sanotaan, että kyllä Siperia opettaa eikä tuosta mitään tuu.

Muutenkin lapsista ja nuorista löytyisi aikuisille aitouden malli. Fiksut aikuiset rakentavat pelkomuurin ympärilleen suojatakseen itseään iskuilta, Mantere miettii. Eikä aikuisen ihmisen ole sopivaa hymyillä jatkuvasti.

– Mun on vaikea ymmärtää sitä, miten me niin paljon pyrimme jakamaan katkeruutta ja vihaa ympäristööömme. Lähtökohta on kuitenkin se, että uusi alku on uusi mahdollisuus. Jos meillä vaan olisi kyky jakaa rohkaisua ja olla palan matkaa toistemme tukena aidosti ja rakentavasti toista kantaen, eikä lyömässä alaspäin.