15 vuotta liftarina: peukalokyydillä kesät talvet ja yöpaikkakin välillä taivasalla

Mikael Roosbacka tekee hengellistä vapaaehtoistyötä ja on sen myötä kiertänyt maailmaa liftaamalla. Hän on käynyt peukalokyydillä jopa Jordaniassa ja Marokossa saakka. Ikäviltä hetkiltäkään ei ole vältytty.

Kotimaa
Liftari Mikael Roosbacka
Liftari Mikael RoosbackaAntti Kettumäki / Yle

Roosbacka on kokenut ja nähnyt monenlaista vuosien saatossa tien päällä. Hän on kulkenut liftaamalla paljon Suomessa ja Euroopassa ja jopa Kazakstanissa saakka.

– Omaksuin 15 vuotta sitten ideologian, että matka voidaan aina tehdä, oli rahaa tai ei ja sitä minä toteutan. En yleensä jännitä, mutta joskus yötä vasten saattaa jännittää, että miten käy.

Reissuilla hän on kokenut myös epämiellyttäviä asioita.

Amerikan läpi olisi kiva liftata

Mikael Roosbacka

– Minut on pahoinpidelty monta kertaa ja kaikki tavarat varastettu. Suomessa on aika rentoa kulkea liftaamalla ja Euroopassakin liftaaminen on aika vapaata, mutta aina pitää olla varovainen. Muslimimaissa liftaaminen ymmärretään ihan toisin ja siellä kyydistä pitäisi maksaa. Minut on viety monta kertaa suoraan poliisiasemalle liftaamisen takia ja selvittämään kuka olen ja miksi liftaan. On sattunut ja tapahtunut niin paljon, että kirjan voisi kirjoittaa.

Silti Roosbacka uskaltaa liftata edelleen, vaikka Suomessakin on joutunut ajamaan autoa, kun rattijuoppo on ottanut kyytiin.

– Mies riiteli vaimonsa kanssa puhelimessa ja ajoi kovaa juoden kaljaa ja silloin minä jouduin kuskiksi.

Roosbacka perustelee liftaamistaan ja majoittumistaan hinnoilla.

– Aikaisemmin liftasin joka päivä, mutta nykyään Suomessa enää noin kolme kertaa viikossa, koska liput ovat halventuneet.

Lähes kaikki matkat peukalokyydillä

Mikael Roosbacka asuu lähellä Jyväskylää ja kiertää Suomessa kuoroharjoituksissa Helsingissä, Kokkolassa ja Helsingissä. Hänellä on aina paljon tavaraa mukana. Vaatteita, peittoja ja ruokaa, sillä harvoin tietää, missä yöpyy. Mukana musiikkimiehellä on myös kitara.

– Usein saan yöpaikan tuttavilta, mutta olen ollut yötä myös teollisuushalleissa ja muissa katetuissa paikoissa. Kaikkeen olen varautunut, koska voi olla että jo ensi yönä joutuu nukkumaan ulkona. -5 asteessa nukkuminen vielä onnistuu ja kerran Ruotsissa nukuin kymmenessä pakkasasteessa.

Roosbacka liftaa niin kesällä kuin talvellakin. Aina saa kuulemma kyydin.

On sattunut ja tapahtunut niin paljon, että kirjan voisi kirjoittaa

Mikael Roosbacka

– Molemmat vuodenajat ovat ääripäitä. Kesällä pitää kuumuuden takia löytää varjoisia paikkoja ja talvella pitää olla vaatteita, mutta molemmista selviää. Kesällä 2013 Juuassa liftasin 18 tuntia, mutta aina saa kyydin jos vain jaksaa odottaa, hän naurahtaa.

Koko kesä ulkona ja haaveet maailmalla

Roosbacka kertoo, että tykkää olla etenkin kesäisin paljon ulkona itsekseen, mutta siinäkin on rajansa.

– Tykkään nukkua ulkona, mutta siinä pitää ottaa huomioon se, ettei totu siihen. Sitä voi erakoitua, kun liftaa ja on paljon metsissä yötä ja syksyllä pitää palata ihmisten ilmoille, kun tulee kylmä sää.

Roosbackalla on mukanaan yllättävän paljon tavaraa ja se vaikuttaa myös kulkemiseen.

– Tavaramäärä ei ole este ja aina se on kyytiin sopinut. Tavaramäärä herättää jopa luottamusta: näkee että olen avun tarpeessa.

Vaikka liftatessa on sattunut niin hyviä kuin huonojakin asioita, miehellä on haaveita.

– Amerikan läpi olisi kiva liftata, Mikael Roosbacka summaa.

ANTTI KETTUMÄKI