1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähkön tarjoushinnat ennätysalhaalla

Sähköenergian tarjoushinta on listahintaan verrattuna alempi kuin koskaan Vaasan Energiainstituutin PriceWatch -tutkimuksen historiassa. Hintatietoja on kerätty vuodesta 2000 alkaen. Yksi tärkeimmistä syistä on sähkösopimuksen kilpailutusmahdollisuus. Sähkölasku uhkaa kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa, koska siirtohinnoissa on korotuspaineita.

talous
Voimalinja
Sähkön hinnan laskun kääntöpuolena on siirtohintojen nousu.Yle

Sähkölasku koostuu sähköenergian hinnasta, sähkön siirtohinnasta ja veroista. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, eikä sitä voi kilpailuttaa. Sähköenergian hinnan kilpailuttaminen onnistuu niiden sähköä myyvien yhtiöiden kesken, jotka myyvät sähköä oman jakeluverkkoalueensa ulkopuolelle.

Sähkösopimuksen voi tehdä määräaikaisena tai toistaiseksi voimassaolevana. Listahinnan ja tarjoushinnan välinen erotus on tällä hetkellä tämän vuosituhannen korkeimmalla tasolla. Tarjoukset ovat tällä hetkellä jopa 25 prosenttia listahintoja edullisempia.

Vaasan Energiainstituutin tekemä PriceWatch on mystery shopping -menetelmällä kuukausittain tehty hintaseurantatutkimus kuluttajille tarjottavista sähkön hinnoista Suomessa. Tiedotuspäällikkö Teemu Närvä patistaa kuluttajia sähkösopimuksen kilpailuttamiseen.

– Kilpailu on Suomessa tällä hetkellä kovaa. Voi jopa sanoa, että kilpailu on kovimmalla tasolla kilpailun avautumisen jälkeen. Viimeiset neljä-viisi vuotta kuluttajat ovat olleet tosi aktiivisia kilpailututtajia ja uskon sen näkyvän nyt hinnoissa, Teemu Närvä sanoo.

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa maksutta kerran vuodessa.

– Sähkösopimukseen pätee Teemu Selänteen sanonta, että tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa, Närvä sanoo.

Siirtohinnoissa korotuspaineita

Sähköenergian hinnassa Närvä ei usko olevan suuria korotuspaineita tulevan viiden vuoden sisällä. Sähkön hinnan laskun kääntöpuolena on kuitenkin siirtohintojen nousu. Nousuun vaikuttaa esimerkiksi maakaapelointien tekeminen.

– Sähkön hinnasta puhuttaessa täytyy muistaa se valitettava asia, että siirtomaksut ovat nousseet erittäin paljon ja se näkyy kuluttajan kokonaislaskussa. Aktiiviselle kuluttajalle kokonaishinta on pysynyt samalla tasolla, mutta passiivisen kuluttajan lasku on noussut. Lisäksi siirtohintaan on odotettavissa lisää korotuksia tulevaisuudessa, Närvä sanoo.

Sähkön kilpailuttamisesta saa lisätietoja Energiaviraston ylläpitämältä verkkosivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi