Äkillinen rintakipu murheen keskellä voi kertoa särkyneestä sydämestä

Pitkäaikaisen puolison menehtyminen tai jokin muu voimakas tunne-elämys voi lamauttaa sydämen pumppaustoimintaa. Lääkärit ovat parin vuosikymmenen aikana törmänneet tapauksiin, joita kutsutaan särkyneiksi sydämiksi.

Kotimaa
Kukkia hautakivellä
Aviopuolison kuolema voi aiheuttaa vakavan sairaskohtauksen.Samuli Holopainen / Yle

Turun yliopistollisen sairaalan sydänkeskukseen tuodaan joka kuukausi tutkittavaksi pari särkyneestä sydämestä kärsivää potilasta.

Yleisimmin tapaukset liittyvät puolison menehtymiseen. Pitkäaikaisen puolison menehtyminen aiheuttaa leskelle kaksikymmenkertaisen riskin sairastua särkyneeseen sydämeen. Siihen kuoleminen on harvinaista, mutta näinkin käy joskus.

– Potilas oli oikeastaan päättänyt, että hän kuolee siihen. Hän kuoli rauhallisesti siihen. Osalla on myös sydäninfarkti ja sydänsuru eli voimakas surureaktio aiheuttaa sydäninfarktin ja sillä tavalla johtaa kuolemaan, kertoo professori Juhani Airaksinen.

Professori korostaa, että yleensä potilaat toipuvat hyvin, ja pumppaustoiminta korjaantuu muutamassa viikossa täysin.

Formulafani sai rintakivun Kovalaisen vuoksi

Professori Juhani Airaksinen kertoo, että myös iloinen tapahtuma voi lamauttaa pumpun.

Potilas oli oikeastaan päättänyt, että hän kuolee siihen.

Juhani Airaksinen

– Ehkä mielenkiintoisin tapaus oli vanhempi naishenkilö, formulakannattaja. Hän innostui Kovalaisen voitosta Unkarin osakilpailussa niin kovasti, että sai rintakivut ja särkyneen sydämen oireyhtymän. Hän toipui kyllä ihan muutamassa päivässä. Yleensä naisilla takana on suruvoittoinen menetys ja miehillä taas on kiukku ja aggressio, kertoo Airaksinen.

Lähes 90 prosenttia särkyneistä sydämistä on iäkkäillä naisilla, mutta Etelä-Euroopassa kiihkeät jalkapallotappiot voivat särkeä miehisenkin sydämen. Hyväkuntoisen katsojan sydän kestää paremmin kuin rapakuntoisen.

– Suomessa tuntuu, että se on aika harvinaista. Voi turvallisesti mennä pelejä katsomaan tai omalta kotisohvaltakin katsoa, kertoo Airaksinen.

Japanissa löydettiin ensimmäiset tapaukset

Ensimmäiset särkyneeseen sydämeen viittaavat tapaukset huomattiin 1990-luvulla Japanissa. Sieltä tulee myös taudin nimitys takotsubo.

Aiheesta ilmestyi keväällä 2016 artikkeliEuropean Heart Journal (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä. Professori Juhani Airaksinen kertoo, että Tyksin sydänkeskus on mukana samassa kansainvälisessä tutkimuksessa, josta artikkelissa kerrotaan.

Oireet ovat samat kuin sydäninfarktissa.

Juhani Airaksinen

– Kaikkien potilaiden sepelvaltimot kuvataan varjoaineella. Osalla sydänkohtauspotilaista ei ole sepelvaltimotautia, vaan lamaantunut sydänlihas. Se on aiheuttanut rintakipuoireen. Siinä huomattiin, että tällaisia potilaita on olemassa, kertoo Airaksinen.

Hyväkuntoinen kestää tunnekuohut

Lääkäreiden työtä on auttanut lisääntynyt tieto tapauksista.

– Oireet ovat samat kuin sydäninfarktissa. Sydänfilmi ja sydänlihasmerkit ovat samantyyppisiä. Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus paljastaa diagnoosin. Lääkäri huomaa, että potilaalla ei ole sepelvaltimotukoksia eikä hyytymiä, kertoo Airaksinen.

Naisilla takana on suruvoittoinen menetys ja miehillä taas on kiukku ja aggressio.

Juhani Airaksinen

Vaivan suoranaista ennaltaehkäisykeinoa on vaikea nimetä.

– On tietysti hyvin harvinaista minkään voimakkaan tunnereaktion jälkeen, että tällaista tapahtuu. Jos ihminen on hyvässä kunnossa, silloin tämäntyyppisiä tapahtumia on harvemmin. Tämä on todettu urheilukilpailuissa. Särkyneen sydämen reaktiot ovat paljon miedompia hyväkuntoisille katselijoille tai penkkiurheilijoille kuin rapakuntoisille, kertoo Airaksinen.