Saimaalla kokeiltiin luvatta norpan äänikarkotinta

Yksittäinen kokeilu tapahtui viime vuoden puolella. Etelä-Savon ELY-keskus päätti olla tekemättä asiasta tutkintapyyntöä. Äänikarkottimien testauksesta on sittemmin jätetty poikkeuslupahakemus. Laitteiden pelätään aiheuttavan kuulovaurioita norpille.

luonto
Saimaannorppa
Yle

Saimaan Puruvedellä kokeiltiin viime vuonna luvatta Saimaannorpan vedenalaista äänikarkotinta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Luonto (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Savon ELY-keskus sai tiedon tapahtuneesta maaliskuun alussa. Asiasta päätettiin olla tekemättä tutkintapyyntöä poliisille, sillä kyse oli yksittäistapauksesta ja tekijöiden ei katsottu ymmärtäneen, että kokeiluun tarvitaan lupa.

– Luonnonsuojelulakihan lähtee siitä, että pitää osoittaa tahallisuus, jotta teko olisi lainvastainen. Hehän ovat nyt sitten hakeneet poikkeuslupaa, kun ymmärsivät asian itsekin. Hakemus tuli viime vuoden loppupuolella ELY-keskukseen, biologi Arto Ustinov kertoo.

Kokeen yhteydessä karkottimen lähellä oli yksi norppa, joka poistui paikalta heti, kun laite laitettiin päälle. Kokeen vaikutusta kyseisen norpan kuuloon on Ustinovin mukaan mahdotonta selvittää.

– Voi olla, että se on kokenut äänen niin tuskaisena, että se on lähtenyt karkuun, eikä kummempaa ole tapahtunut. Sitten on mahdollisuus, että jonkinlaista vauriota on tullut. Tutkintapyynnön jättämättä tekeminen johtuu siitä, että kyseessä oli yksittäistapaus, joka näkemyksemme mukaan ei ollut tahallinen.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri harkitsee tutkintapyynnön jättämistä asiasta pääsiäisen jälkeen. Etelä-Savon piirissä teon tahattomuus kyseenalaistetaan.

– Sattuuhan sitä tahattomasti kaikkea muutakin, mistä joutuu leivättömän pöydän ääreen. Tuo oli kuitenkin harkittu teko, ei sitä tahattomaksi voi sanoa. Tietämättömyydestähän siinä on ehkä ollut kysymys pikemmin, piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen toteaa.

Norpalle kuulovaurioita karkottimesta?

Suunnitelma äänikarkottimien testaamisesta liittyy EU-rahoitteiseen saimaannorpan suojeluprojektiin. Karkottimia suunnitellaan käytettäväksi norppien häätämiseen rysien läheltä. Karkotinprojektia koordinoi Saimaan Safarit Oy, joka on hakenut Etelä-Savon ELY-keskukselta poikkeuslupaa karkottimien testaamiseen keskisellä Saimaalla ensi kesänä. Kokeilussa olisi mukana muutama kalastaja ja pari karkotinta.

– Tässä käsitellään luonnonsujelulain mukaista häirintää, ja siihen annetaan tai ollaan antamatta lupa, Ustinov sanoo.

Lupa-asia lepää tällä hetkellä Ustinovin pöydällä.

– Viimeisimmän lausunnon sain vasta viime viikolla. Nyt pitäisi huhtikuun aikana päätös tehdä, koska hakemus koskee jaksoa, joka alkaa jo toukokuussa.

Äänikarkottimien on pelätty aiheuttavan kuulovaurioita norpille. Ustinovin mukaan aiheesta ei ole saatavilla juuri tutkimustietoa.

– Lähtökohtana on oletus, että ihmisillä ja norpilla on samanlainen äänialue. Jos norpat tulevat liian lähelle laitetta, niin kyllähän se kuulovaurio ilmeinen on. Pääasia poikkeuslupahakemuksen pohdinnassa on, että kannattaako sellaista riskiä ottaa kalastamisen kehittämisen takia. Tämä on hyvin hankala asia, riskien pohtiminen on vaikeaa. Kun uhanalaisten lajien suojeluasioita käsitellään, käytössä on varovaisuusperiaate.

Ustinovin mukaan on myös pohdittava, mitä tapahtuisi sen jälkeen, jos laitteiden testaus sallittaisiin ja niiden todettaisiin toimivan norppien häätämisessä rysien luota.

– Jos laitteet tulisivat kokeiden jälkeen laajemmin käyttöön, niin riskithän tietysti kasvavat, mitä enemmän laitteita on.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin kanta äänikarkottimen testaamiseen Saimaalla on toimminanjohtaja Luostarisen mukaan ehdottoman kielteinen.

– Kyllähän se selvästi ylittää kuulolle haitallisen tason ja esimerkiksi ihmisellekin saattaa olla haitallinen. Aika pitkälle olemme valmiita menemään, jotta saadaan se estettyä.

Saimaan Safarit Oy:tä ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.