Ovela veto venäläiseltä – turvapaikan haku tietää oppositiojohtajalle jatkoaikaa Suomessa

Venäjä on vaatinut petroskoilaisen Vasili Popovin palautusta kotimaahansa. Korkeimman oikeuden mukaan luovutukselle ei ole estettä. Päätös oppositiojohtajan luovutuksesta on oikeusministerin käsissä.

Kotimaa
Vasili Popov Joensuussa helmikuussa 2016.
Heikki Haapalainen / Yle

Petroskoilainen oppositiojohtaja Vasili Popov onnistunee myöhentämään uhkaavaa palautustaan Venäjälle kuukausikaupalla jättämänsä turvapaikkahakemuksen ansiosta.

– En ota Popovin tapaukseen kantaa, mutta yleisesti olemme noudattaneet käytäntöä, että luovutusasia jää odottamaan turvapaikkahakemuksen ratkaisua, kertoo hallitusneuvos Merja Norros oikeusministeriöstä.

Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätöksen keskimäärin puolessa vuodessa hakemuksen jättämisestä. Popov jätti sen tiistaina. Virasto on tänä vuonna tehnyt venäläisistä 5 myönteistä ja 18 kielteistä turvapaikkapäätöstä.

– Vasili odottaa päätöstä hyvällä mielellä, ei ole stressiä, kertoo Popovin asistentti Maria Levoshkina.

– Jos hän ei saa turvapaikkaa, valitamme asiasta hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa edelleen korkeimpaan oikeuteen, Levoshkina kertoo.

Popov: "Poliittinen ajojahti"

Venäjä on vaatinut Popovin luovutusta takaisin kotimaahansa oikeudenkäyntiä varten, kiinteistökauppoihin liittyvien epäselvyyksien takia. Popov on kiistänyt kaikki syytteet ja pitää palautusvaatimusta poliittisena ajojahtina.

Korkein oikeus katsoi helmikuussa, että liikemiehen luovuttamiselle ei ole estettä. Lopullisen luovutuspäätöksen tekee oikeusministeri.

Popov pakeni Venäjältä Suomeen reilu vuosi sitten maaliskuussa. Siitä lähtien hän on oleskellut Pohjois-Karjalassa ja toimii mainos- ja rengasalan yrittäjänä Joensuussa. Popov on Karjalan oppositiojohtaja ja edustaa länsimielistä Jabloko-puoluetta. Hän on myös kauppaketju Lentorgin omistaja.