ELY-keskus ennustaa: Kelirikosta selvittäneen Pirkanmaalla tavallista kevyemmin

Viime syksyn ja kuluneen talven säät antavat odottaa tavallista helpompaa kelirikkoa. Nyt toivotaan kuivia, aurinkoisia kevätpäiviä sekä pakkasenpuremia öitä, jotta isoilta harmeilta vältytään.

kelirikko
Kelirikkoinen soratie
Pirkanmaan pahimmat kelirikkovauriot ovat yleensä maakunnan pohjoisosissa. Tänä keväänä ennustetaan, että vauriot jäävät tavallista pienemmiksi.Heikki Rönty / Yle

Kelirikosta koituu erityisesti sorateille harmia joka kevät, mutta tänä vuonna Pirkanmaan ELY-keskus ennustaa kelirikkokaudesta tavanomaista helpompaa. Ennuste on tehty oletuksella, että keväästä tulee tavanomainen.

Maakunnan pahin kelirikko on yleensä Pohjois-Pirkanmaalla, jossa maaperä ja maasto ovat otolliset kelirikon syntymiselle.

Soratiet voivat pehmetä pahasti roudan sulaessa, ja päällystetyillä teillä kelirikko näkyy mm. reikinä ja halkeamina. Todennäköisyys kasvaa siellä, missä on paljon raskasta liikennettä.

Tärkeät kuormat turvataan

Kelirikon aikanakin tiet yritetään pitää sellaisessa kunnossa, että jokaiseen talouteen pääsee ainakin henkilöautolla. Raskasta liikennettä rajoitetaan, kun tien kelirikkovaurioita on odotettavissa.

Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia. Painorajoitetulle tielle voi kuitenkin saada ELY -keskukselta tilapäisen ja maksullinen kuljetusluvan.

Raskaan liikenteen rajoituksilla halutaan turvata elintärkeät kuljetukset kuten maito- ja elintarvikekuljetukset, linja-autoliikenne sekä teuraskuljetukset. Puutavaraa ja rakennustarvikkeita ei katsota elintärkeiksi, ja ne pitäisikin kuljettaa jo hyvissä ajoin ennen kelirikkokautta.

Kelirikkovauriot syntyvät nopeasti, ja uusia ilmaantuu huippuaikana päivittäin. ELY -keskus muistuttaa kaikkia kulkijoita varovaisuudesta ja autoilijoita oikeasta tilannenopeudesta.