Tilateurastaja: Suomalainen lammas käy kaupaksi ja sitä on tarjolla

Lähiruokabuumi tarjoaa työtä pienteurastamoille. Pääsiäinen on lampaanlihan kova sesonki.

lampaanliha
Reiposen tilateurastamon puoti.
Reiposen tilateurastamon ja puodin pitäjä Anne NiinimäkiYle

Savitaipaleella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakoson rajamailla Hämäläisen kylässä Reiposen tilalla eletään nyt vilkasta aikaa.

Tilalla on pienteurastamo ja lihatuotteiden myyntipuoti. Kotimaiselle lampaanlihalle on pääsiäisenä hyvä kysyntä.

– Pääsiäinen on ihan selkeä sesonki. Meilläkin on teurastettu useamman kymmentä lammasta, miehensä kanssa tilateurastamoa ja lihatuotteiden myyntipuotia pitävä Anne Niinimäki kertoo.

Syksyllä on lampaanlihan toinen sesonki, kun kesälampaan pitäjät haluavat teurastaa eläimensä.

Niinimäen mukaan suomalaista lampaanlihaa myydään sesonkien ulkopuolellakin entistä enemmän.

Kysyntä kasvaa

Suomalaista lampaanlihaa on nykyään myös yhä enemmän tarjolla.

– Nyt on tullut paljon uusia lammastiloja, Anne Niinimäki kertoo.

Myös tilojen eläinmäärä on kasvanut.

– Tiloilla on parikin sataa eläintä. Tämä merkitsee, että lampaiden pidolla voi tulla perhe jo toimeen. Parinkymmenen eläimen pito on lähinnä harrastusta, Anne Niinimäki sanoo.

Reiposen tilalla teurastetaan ja myydään myös muuta lihaa. Anne Niinimäen mukaan lähiruoan suosio näkyy teurastamon toiminnassa.

– Ihmiset haluavat tietää, mistä liha tulee, Niinimäki sanoo.