Perinteinen pääsiäisherkku valmistuu hitaasti – ”Mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa”

Kun joululaatikot saadaan nostettua akaalaistehtaan uunista, alkaa pääsiäiseen valmistautuminen. Perinneruoka mämmi vaatii valmistajaltaan kärsivällisyyttä ja tarkkoja aisteja.

ilmiöt
Mämmiä ja kermaa kulhossa.
Akaan Toijalassa sijaitsevan Kymppi-Maukkaiden tehtaan myyntipäällikkö Raija Muikku kertoo pääsiäisherkun valmistuksen vaiheista. Toimittajana on Katri Rauska.

Sammio, ruistuotteet ja vesi. Tästä alkaa suomalaisten pääsiäisherkun imellytys, joka vie lähes puolet työvuorosta akaalaisella Kymppi-Maukkaiden tehtaalla. Loput on varattu paistolle.

– Tärkeintä on hidas kypsyminen ja matala lämpö, kertoo Kymppi-Maukkaiden myyntipäällikkö Raili Muikku.

Erien välillä tuotetta tutkitaan aistinvaraisesti. Tehtaan mämmiasiantuntijat huolehtivat, että maistamisen yhteydessä mämmi temperoidaan eli käytetään tietyssä lämpötilassa.

– Siten kaikki makuvivahteet tulevat esille. Myös kuluttajat huomaavat ja soittavat, jos lopputuote ei maistu siltä, miltä Kymppi Mämmin pitää maistua.

Muikun mukaan jo mämmin pinta paljastaa, kuinka valmistus on onnistunut.

– Röpeliäinen pinta on hyvä merkki. Sanotaan, että mämmi on hyvää, kun siinä on rahaa pinnassa.

Onnistunut mämmi maistuu tutulta

Mämmiä myydään ympäri vuoden, mutta sesonki ajoittuu pääsiäisen tienoille. Akaalaista tuotetta viedään vuosittain myös maailmalle, esimerkiksi Brysselin ja Rotterdamin merimieskirkkoihin.

– Se on mukava makumuisto, joka lievittää suomalaisten koti-ikävää, uskoo Muikku.

Valmistajat tavoittelevat tuttua makumaailmaa, koska kuluttajien muistot istuvat tiukassa. Maun hienovaraisimmatkin vivahde-erot kirvoittavat asiakaspalautetta. Siksi tärkeintä on tasalaatuisuus.

– Paras mämmi on sitä, mitä se on aina ollut.