Jooganopettajaa pelottaa: "Syntyykö joogalajeja liian nopeasti?"

Joogan suosio kasvaa kohisten. Porilaisen joogayrittäjä Mirja Lambergin mukaan ennen joogaa pidettiin mummojen harrastuksena: nyt lajin ovat ottaneet omakseen niin miehet kuin nuoretkin. Lajeja syntyy jooganopettajan mukaan nyt liian kiivaaseen tahtiin.

Kotimaa
joogaa
Kati Rantala / Yle

Joogan nykyinen suosio on yllättänyt jopa yhden Suomen ensimmäisistä joogasaliyrittäjistä. Porilainen Mirja Lamberg perusti joogasalin kymmenen vuotta sitten ja viime vuosina kaupunkiin on noussut useampikin kilpaileva sali.

– Painetta tuntien lisäämiseen on, vaikka meilläkin joogataan kahdessa salissa melkein seitsemänä päivänä viikossa.

Mitä hektisempää ihmisten arki on, sitä suurempi on kysyntä joogatunneille. Monilla on nykyään univaikeuksia, jotka kumpuavat stressistä.

– Ja kun jooga vaikuttaa juuri ensimmäisenä unenlaatuun, saa moni oman tervehtymisen käyntiin parantuneilla yöunilla. Kehon hallinnan parantuessa puolestaan opitaan mielenhallintaa.

Äijäjooga vetää väkeä

Perinteisesti joogaa pidetään keski-ikäisten naisten harrastuksena. Tämä ennakkoluulo joutaa romukoppaan.

– Mitä fyysisempi joogatunti on sitä useampi mies saadaan mukaan. Äijäjooga on saavuttanut meillä suuren suosion. Ennen tunti kulki nimellä miesten oma joogaryhmä, jolloin paikalle saapui muutama osallistuja. Kun nimi vaihtui äijäjoogaksi, ryhmät täyttyivät.

Erilaisia joogalajeja syntyy jatkuvasti lisää - on muun muassa saunajoogaa, laulujoogaa ja hormonijoogaa. Joogayrittäjä Mirja Lamberg tutustui vielä kymmenen vuotta sitten uusiin joogamuotoihin sitä mukaan, kun niitä syntyi, mutta nykyisin vauhti on liian hurja.

– Enää ei millään ehdi tutustua kaikkiin uutuuksiin. Varsin eksoottisiakin muotoja joogasta on kehitetty. Suorastaan pelottaa, että kadotetaanko joogan perusta ja keskitytään vain rahastamaan joogan suosiolla.