Brysselin merimieskirkko avasi jälleen ovensa, pommi-iskujen järkyttämät hakevat lohtua

Brysselin merimieskirkko suljettiin tiistaina lentokentän ja metroaseman pommi-iskujen jälkeen. Maelbeekin metroasema sijaitsee aivan kirkon naapurissa, joten myös työntekijät joutuivat useaksi tunniksi evakkoon. Nyt kirkko on jälleen avattu, ja yhteydenottoja on tullut runsaasti.

Brysselin iskut
Brysselin merimieskirkon pastori Katri Oldendorff
Brysselin merimieskirkon pastori Katri Oldendorff kertoo, että tiistaisten pommi-iskujen jälkeen merimieskirkkoon on tullut paljon yhteydenottoja, joissa ihmiset haluavat käyvä lävitse terrorismin aiheuttamaa ahdistustaan.

Benelux-maiden merimieskirkon johtaja, pastori Katri Oldendorff kertoo, että viereiselle metroasemalle tehty isku säikäytti työyhteisön. Poliisi tuli paikalle nopeasti, ja merimieskirkon tilat evakuoitiin.

– Meillä oli sen päivän työntekijävahvuudesta jo suurin osa paikalla, myös vapaaehtoiset ja opiskelijat, joilla oli työvuoro sinä päivänä. Heidät evakuoitiin täältä ensin kadulle ja sitten tuonne muutaman korttelin päähän, kertoo Oldendorff.

– Se oli varmaan meidän väen kannalta ahdistavaa: tästä turvallisesta talosta, jossa oli käsketty pysymään sisällä, evakuoitiinkin kadulle, kaoottiseen tilanteeseen.

Kaikkia hämmensi epäselvä tilanne. Mitä tapahtuu seuraavaksi, minne pitäisi mennä?

– He viettivät sitten kahvilassa monta tuntia, odottaen mitä mahtaa seuraavaksi tämän päivän aikana tapahtua, kuvaa Oldendorff.

Suomalaiset ottaneet yhteyttä, puhumisen tarve suuri

Merimieskirkon kahvila ja kerhot pidettiin kiinni kaksi päivää, mutta pastori ja sosiaalikuraattori olivat jo eilen tavattavissa. Merimieskirkon työntekijöihin on otettu yhteyttä myös puhelimitse ja netin kautta.

– Ihmiset ovat tarvinneet mahdollisuuden puhua siitä, miltä nyt tuntuu. Ollaan käyty lävitse heidän kanssaan sitä, missä he olivat iskujen sattuessa, mitä tekivät juuri silloin. Ollaan käyty lävitse sitä, mikä oli heidän tiistaipäivänsä, sen päivän tuntemuksia, kertoo Oldendorff.

Osan kanssa on purettu ahdistusta miettimällä sitä, millaisin rutiinein ja askelin arki lähtee taas rullaamaan – ja peloista pääsee eroon.