Valtion toive: lisää pakolaisia pohjoisen kuntiin

Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen on tarkoitus sijoittaa yli 1 000 pakolaista tämän vuoden aikana.

pakolaiset
Turvapaikanhakijoita.
Kainuuseen tulisi sijoittaa noin 200 pakolaista tämän vuoden aikana.Tommi Parkkinen / Yle

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelle on tarkoitus sijoittaa 1 078 myönteisen oleskelulupapäätöksen saanutta henkilöä. Heistä noin 800 sijoitettaisiin Pohjois-Pohjanmaalle ja loput Kainuuseen.

ELY-keskus lähetti kirjeen alueensa kunnille neuvottelujen käynnistämisestä pakolaisten vastaanottamisesta ja esimerkiksi Sotkamon kunta käsittelee asiaa kunnanhallituksen kokouksessa 31. maaliskuuta.

– Toivomus on, että useammat kunnat esimerkiksi Kainuussa pystyisivät ottamaan vastaan pakolaisia. Kajaani on hoitanut hommaa yksin, Suomussalmi tulee tänä vuonna kaveriksi. Mutta nämä paikkakunnat tarvitsisivat muiden kuntien tukea ilman muuta, toteaa ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä.

Vastaanotettavana voi olla sekä kiintiöpakolaisia että turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

– Kuntapaikkatavoite 1 078 tarkoittaa niitä turvapaikanhakijoita, jotka ovat jo alueellamme, eli he ovat jo vastaanottokeskuksissa ja tulevat saamaan oleskeluluvat, Määttä kertoo.

Tilanne muuttunee ennakoitavammaksi

EU solmi hiljattain Turkin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Turkista Eurooppaan tulevat luvattomat maahantulijat palautetaan Turkkiin. Sopimuksella on vaikutusta, mikäli kaikki EU:n jäsenmaat noudattavat sitä.

Mutta nämä paikkakunnat tarvitsisivat muiden kuntien tukea ilman muuta.

Hanna Määttä

– Jos kaikki menee hyvin, tilanteen pitäisi rauhoittua olettaen, että itäraja pysyy myös rauhallisena. Turvapaikanhakijat tulisivat hallitusti sisäisinä siirtoina Kreikasta ja Italiasta Suomeen, sillä tavalla se rauhoittaisi tilannetta ja tekee sen ennakoitavammaksi, Hanna Määttä mainitsee.

Määtän mukaan tulijoita Suomeen on tällä hetkellä vähän ja vastaanottoyksiköitä ollaan ennemmin lakkauttamassa kuin uusia perustamassa.

– Maahanmuuttovirasto ei ole uusista lakkauttamispäätöksistä vielä tiedottanut. Tiedämme, että Kuusamosta Coronarian yksikkö lakkautetaan. Lisäksi Oulussa Limingan ja Kastellin hätämajoitusyksiköiden sopimukset päättyvät kesällä, niitä ei jatketa. Valtakunnallisesti yksiköitä ollaan lakkauttamassa, joten aavistelen, että jokin yksikkö meidänkin alueelta lähtee.

Lakkauttaminen aloitetaan määräaikaisista yksiköistä.