Sadat lapset pistävät pensselit heilumaan – jättimunan pintaan keltaista ja vihreää

Lapset innostuivat viime pääsiäisenä Riihimäen kaupunginmuseossa maalaamaan jättimäistä munaa. Täksi pääsiäiseksi muna on "valkaistu", jotta se voidaan sutia uudestaan. Jos taas haluaa koristella pieniä puumunia, silloin kannattaa piipahtaa Vihreässä Talossa.

kulttuuri
Valkoinen jättimuna lasikuistilla
Tiina Kokko / Yle

Riihimäen pääsiäinen (siirryt toiseen palveluun) sen tietää: mitä olisi pääsiäinen ilman munia? Riihimäeltä löytyy varmasti yksi Suomen suurimmista tai ainakin Riihimäen suurin pääsiäismuna.

Riihimäen kaupunginmuseon amanuenssi Päivi Yli-Karhula rakensi jo viime pääsiäiseksi kanaverkosta, erilaisista täytemateriaaleista, polyuretaanista ja sanomalehdistä noin puolitoistametrisen munan. Vaikka aikuinen näkeekin munan ylitse, pituudessa se peittoaa monen lapsen.

Ainakin kolme lasta tarvitaan kiertämään kätensä munan ympäri. Sen perusteella sopii arvioida pääsiäismunan pulleutta.

Keltaista, oranssia, vihreää...

Vielä torstaina jättimuna oli viritetty roikkumaan kaupunginmuseon lasikuistille. Vasta lauantaina tiedetään mihin muna sijoitetaan maalarien iloksi. Ensin on hieman katsottava päivän säätä.

Pajunkissoja koristeltu höyhenillä
Pääsiäinen näkyy myös Riihimäen katukuvassa.Tiina Kokko / Yle

– Keltaista, oranssia, vihreää, vaaleanpunaista. Sellaisia mukavia heleitä värejä, kertoo Päivi Yli-Karhula tarjolla olevista peiteväreistä, joilla munaa päästään ensin lauantaina ja sitten sunnuntaina maalaamaan.

– Arvio on, että ainakin sadat ja sadat lapset tulevat maalaamaan sitä.

Yli-Karhulan arvio perustuu viime vuoteen. Silloin satoja lapsia pensselöi väriä munan pintaan.

Kaupunginmuseon piha muuntuu pääsiäisenä myös kotieläinpihaksi. Luvassa on uusia eläimiä.

– Meillä ei ole aiemmin ollut alpakoita. Tänä vuonna meillä on kolme alpakkapoikaa, jotka tulevat Lopelta. Sitten on minipossu, ja ihan ehdottomasti uutuutena meillä on matelijoita, käärmeitä ja liskoja, mikä äkkiseltään kuulostaa oudolta, mutta muniihan ne liskotkin, nauraa Päivi Yli-Karhula.

Munatehdas Vihreässä Talossa

Yksi Riihimäen pääsiäisen tapahtumapaikoista on Vihreä Talo. Tarjolla on erilaisia työpajoja, joista yksi on munatehdas. Jos kaupunginmuseolla pääsee sutimaan isolla pensselillä laajoja kaaria, Vihreässä Talossa ollaan pienempien munien äärellä.

Anni Paunila Vihreästä talosta pyörittelee käsissään puisia, neljäsenttisiä munia.

Äiti, isä ja kaksi lasta katsovat puisia pääsiäismunia
Anni Paunila ja Olli Soini esittelevät lastensa Onervan ja Urhon kanssa puisia munia, joita maalataan Vihreässä Talossa.Tiina Kokko / Yle

– Meillä on ollut näitä työpajoja aina monenlaisia. Ajatus on ollut, että tekeminen on jotenkin yhteisöllistä, kivaa ja monenikäiset ihmiset voivat osallistua siihen. Niin me tulimme ajatukseen, että muna ja pääsiäinen liittyvät niin saumattomasti yhteen, että hommasimme pieniä puumunia. Ojalan Pilvin kanssa päätettiin, että tehdään työpaja, missä näitä [puumunia] maalataan.

Paunila sanoo, että munia kyllä riittää.

– Ajatus on, että jokainen joka maalaa yhden, maalaa myös toisen. Toinen jätetään tänne [Vihreään Taloon]. Niistä tehdään veistoksellinen taideteos, mikä muodostuu meidän kaikkien yhdessä maalaamista puisista munista. Toisen munan saa viedä mukanaan.

Onerva paljastaa pääsiäismunan kuosin

Vihreä Talo on Riihimäellä vireä kulttuuritoimija, ja siksi se on mukana myös Riihimäen pääsiäisessä, kertoo Olli Soini.

– Tämä talo on hyvä palikka tässä pääsiäispelissä. Talo on hyvällä paikalla. Ja kun Punainen talo ja Pompoti ovat mukana, sekä lähellä oleva kaupunginmuseo, ja kun kaikki ovat vanhoja viehättäviä puutaloja, se muodostaa yhdenlaisen osan Riihimäen pääsiäisen henkeä.

Annin ja Ollin tytär Onerva puolestaan osaa kertoa, mikä on pääsiäismunan suosikkiväri tänä vuonna.

– Pinkki!

Ja jos munassa on kuvio tai kuva, se on pupu tai kissa, huomauttaa Onerva.